Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політикам стане складніше брати відкати?

Четвер, 25 вересня 2008, 12:07

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму".

За проголосувало 345 депутатів.

Проект акта розроблено Державним комітетом фінансового моніторингу України з метою імплементації національного законодавства до норм FATF.

Ним, зокрема, пропонується розширити перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу, включивши до нього нотаріусів, адвокатів, суб'єктів підприємницької діяльності, що надають юридичні послуги, торговців нерухомістю (ріелтерів), операторів поштового зв'язку (в частині здійснення ними переказу грошей), торговців дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням, аудиторів, аудиторських фірм, юридичних осіб, які проводять будь-які лотереї, суб'єктів підприємницької діяльності, що надають послуги з бухгалтерського обліку, та деяких інших представників не фінансових професій. Водночас доповнено перелік державних органів, що здійснюють регулювання та нагляд за такими суб'єктами - міністерство юстиції, фінансів, економіки, транспорту та зв'язку.

Також передбачено створити механізм зупинення операцій, що можуть бути пов'язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

Голова Верховної Ради закликав депутатів не спрощувати цей законопроект до фінмоніторингу, який виключно пов’язаний з боротьбою з тероризмом.

"Так, це одне з ключових завдань, які стоять на порядку денному фінансового моніторингу. Крім цього цей законопроект сформований на справжнє обличчя громадянського суспільства в Україні. Найважливіше, що є в цьому законопроекті, це фінансовий моніторинг щодо політичних діячів", - наголосив Яценюк.

"Тобто, політична корупція за гроші, що існує в Україні сьогодні повинна бути подолана завдяки абсолютно незалежному і ефективному державному органу, чим є Держфінмоніторинг", - зазначив він.

Яценюк закликав депутатів зробити все, щоб цей орган був поза політикою - раз, фаховий – два, мав відповідну мережу – три, мав відповідне матеріально-технічне забезпечення – чотири, мав необхідні повноваження – п’ять.

"Тому що сьогодні, левова частка української політики задіяна в незаконних оборудках і єдиний шлях побороти дати можливість фінмоніторингу та правоохоронній системі активно з цим боротися", - заявив голова парламенту.

Він також закликав депутатів розглянути ще один проект, який стосується декларування видатків політичних діячів, "тому що по декларації 40-60 тисяч, а на руках, на ногах і в штанах більше грошей, ніж в річній декларації".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...