СБУ розповіла, як росіяни вербували українців для провокацій у Грузії

Четвер, 25 вересня 2008, 14:15

Служба безпеки України запобігла низці спроб втягти громадян України в збройний конфлікт між Росією і Грузією й обіцяє не допустити підривної діяльності російських спецслужб на території української держави.

Про це заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко на прес-конференції в четвер, повідомляє Ліга.net.

Остапенко уточнила, що в серпні-вересні СБУ зафіксувала кілька спроб вербування українців для відправки до зони конфлікту. За це їм пропонували від 200 до 500 доларів на добу.

"Підхід до кандидатів був досить специфічним. Кандидат повинен був мати спеціальний вишкіл, навички підривної діяльності. При цьому у нього обов'язково мало бути при собі посвідчення особи, що підтверджує його причетність до військових формувань. Це мав бути військовий квиток з зазначенням номера частини, спеціальність, за якою він проходив вишкіл", - зазначила вона.

Остапенко підкреслила, що така інформація, як правило, потрібна для того, щоб ідентифікувати особу у майбутньому.

Вона також заявила, що в жовтні минулого року, використовуючи методи психологічного тиску, представники російських правоохоронних органів уже схилили до співпраці громадянина України, який у нетверезому стані перетнув російсько-український кордон, після чого повинен був дати свідчення про те, що проходив диверсійну підготовку на базі УНА-УНСО у Львівській області і прибув на територію Росії для участі в терористичних операціях у складі незаконно організованих чеченських воєнізованих формувань.

Його також змусили дати свідчення про нібито відомі йому місця таємних баз для підготовки ісламських терористів на території Криму.

У результаті перевірки СБУ встановила, що даний громадянин жодного разу в житті не був ні у Львові, ні в Криму.

Крім того, Остапенко розповіла, що торік журналісти одного з російських телевізійних каналів намагалися зняти репортаж про те, що в Україні нібито функціонують бази підготовки міжнародної релігійно-екстремістської організації.

З цією метою за гроші вони найняли декількох кримських татар, які повинні були в ході відеозйомки імітувати процес навчання бойовиків.

Раніше затриманий на території Чечні громадянин України 1975 р. був змушений дати свідчення про свою причетність до УНА-УНСО.

Його також намагалися змусити по прибуттю в Україну зайнятися вербуванням громадян нібито для участі в терористичних групах на території Російської Федерації, повідомила Остапенко.

"Метою всіх цих дій, на нашу думку, є спроби сфабрикувати документальні матеріали компрометуючого характеру щодо нібито участі громадян України в бойових діях на Кавказі. І, як показує аналіз ситуації, на даному етапі проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна системна кампанія зі створення негативного іміджу нашої держави", - сказала вона.

Остапенко завірила, що "кожен факт спроби втягти громадян України в чужі ігри буде знаходити рішучу відсіч".

"Ми відчуваємо діяльність російських спецслужб зі створення і підтримки екстремістських організацій у Тирасполі, Абхазії і Південній Осетії. На своїй території такої діяльності ми не допустимо", - сказала вона.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...