РЕЙТИНГИ УКРАЇНИ ПІШЛИ В МІНУС

Четвер, 25 вересня 2008, 16:43

Міжнародне рейтингове агентство Fitch змінило на "негативний" з "стабільного" прогноз рейтингів України, підтвердивши при цьому довгостроковий рейтинг емітента по зобов'язаннях в іноземній і національній валюті на рівні "BB-" і короткостроковий РДЕ в іноземній валюті - "B", повідомляється в прес-релізі агентства.

Стеля країнового рейтингу України була також підтверджена на рівні "BB-", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Негативний" прогноз вказує на стурбованість Fitch тим, що Україна зіштовхується зі зростаючим ризиком валютної кризи, обумовленим збільшенням дефіциту рахунка поточних операцій і погіршенням перспектив в області фінансування", - відзначає директор аналітичної групи Fitch по суверенних рейтингах Ендрю Кохун.

Потреби України в закордонному фінансуванні, імовірно, будуть рости навіть з урахуванням того, що доступність такого фінансування, схоже, скорочується в умовах погіршення глобальної ринкової і макроекономічної кон'юнктури.

За прогнозами Fitch, негативне сальдо рахунка поточних операцій України в 2008 році збільшиться до 7% ВВП, а в 2009 році - до 8,5% ВВП (у порівнянні з 4,2% у 2007 році) на тлі зростаючого дефіциту торговельного балансу.

"Україна зазнає значного впливу з боку цін на сировинні товари, особливо на природний газ і сталь. Імпортна ціна газу повинна підвищитися в 2009 році, у міру того як Росія продовжує скорочувати розрив між цінами для України і країн Західної Європи", -  відзначає Fitch.

"Якщо відбудеться різке зниження цін на сталь з існуючих високих рівнів, це підсилить шок в сфері умов торгівлі для України. Показник зовнішньої ліквідності в України на рівні 96% у 2008 році значно нижче медіанного значення для країн з рейтингами категорії "BB" у 223%, що забезпечує країні досить невеликий запас міцності на випадок різкої зміни ситуації в області зовнішнього фінансування", - йдеться в прес-релізі.

Приплив капіталу в 2008 році поки залишається значним при збільшенні офіційних резервів на 20% - до $38 млрд - за вісім місяців.

У той же час на перспективи України по залученню необхідного фінансування протягом 2008 - 2009 року негативно впливають погіршення в області економічної політики,  політична нестабільність і ослаблення фундаментальних макроекономічних показників.

Розпад коаліції, що сформувала уряд, 3 вересня спричинив четверту політичну кризу в Україні за чотири роки і залишив країну без надійного уряду, що був би здатен справитися з ризиками, що накопичуються в економіці, відзначається в повідомленні Fitch.

Грошово-кредитна політика була помірковано посилена в квітні-травні 2008 року, однак реальні процентні ставки як і раніше мають істотні негативні значення, і Fitch очікує, що до кінця 2008 року інфляція складе 20%, хоча цей показник і знизиться з 26% станом на серпень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...