Яценюк уже майже не сподівається на коаліцію

П'ятниця, 26 вересня 2008, 09:10

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що сподіватися на створення коаліції у парламенті вже дуже важко.

"Що стосується переговорів, то переговори йдуть всіх з усіма, але поки що безрезультативні. І так, як я бачу, що події розвиваються, то на результат дуже важко сподіватися", - сказав він в ефірі Радіо "Свобода" у четвер, 25 вересня.

"Що стосується відновлення коаліції… Мінімальні шанси відновлення коаліції. Але надія, як відомо, завжди вмирає останньою, тому це треба пробувати робити", - зазначив також Яценюк.

Він констатував: "Ця (демократична) коаліція – це коаліція, на жаль, втрачених надій. Було все: був свій президент і є свій президент, свій прем’єр-міністр, свій голова ВР, своя більшість, яка складалася з арифметичних 226 голосів, але щось не вдалося. Були всі шанси".

Водночас, за словами Яценюка, якщо відновити коаліцію вдасться, то він "не хотів би, щоб це вдавалося просто на таких домовленостях: от давайте почнемо по-новому жити".

Починати, на думку спікера, потрібно не з "чистого аркуша", а з "заповненої на 2-3 сторінки коаліційної угоди".

"Тому що я просто хочу, щоб було краще… Щоб зробити (краще), треба чітко домовитися по кроках, чітко домовитися по ідеології і чітко домовитися, хто за що відповідає. А просто так ще раз сформувати коаліцію задля того, щоб перебувати на тих чи інших кріслах, то я не бачу ніякого смислу в цьому", - сказав Яценюк.

"Що стосується відновлення коаліції і роботи між тими чи іншими політичними лідерами, то тут важливо зрозуміти, що треба прибрати політичні амбіції. Але їх неможливо прибрати, тому що частина політичних лідерів таким чином збудовані, що політична амбіція, надмірна політична амбіція є просто частиною їхнього життя. І з огляду на це, на це треба зважати і це треба приймати як реальність", - додав спікер.

Яценюк зазначив, що 2 вересня, "коли всі були в такому стані ейфорії: ось воно звершилося, от зараз буде мегакоаліція", він казав, що "пройде декілька днів, і це весілля завершиться, не почавшись".

"Видається, що, напевне, так воно і буде, і так воно й логічно, тому що не можуть бути алогічні союзи. Вони можуть бути ситуативні, вони можуть бути дуже короткі, але вони не можуть бути тривалі – у них немає ідеологічної бази", - підсумував голова ВР.

Яценюк зазначив, що для простого виборця, яким є і він, постає питання: "За кого голосувати?". "І для мене також питання: навіщо це робити? Тому зараз на порядку денному важливо зрозуміти, в тому випадку, якщо не буде сформована коаліція, то об’єктивно мусять відбутися дострокові вибори", - додав він.

"Я не бачу в цьому трагедії. Я не скажу, що це та чи інша пігулка, яка вилікує український політичний істеблішмент. Ні. Але це ще один шанс, це ще одна надія, це ще одна можливість. І найважливіше, що це нормальний демократичний інструмент… Тепер виникає запитання: кого вибирати будемо?", - сказав Яценюк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування