У БЮТ уже зрозуміли, що Ющенко і Тимошенко коаліції не допоможуть

П'ятниця, 26 вересня 2008, 10:05

БЮТ, "Наша Україна-Народна самооборона" і блок Литвина в четвер продовжили консультації з питання створення нової коаліції, однак головним підсумком зустрічей стала лише домовленість про припинення інформаційної війни між фракціями.

Про це пише в п'ятницю "Комерсант-Україна".

О 14.30 у четвер у кінозалі парламенту відбулася друга зустріч робочих груп фракцій БЮТ і "НУ-НС" зі створення коаліції, яка у чергове почалася з обміну претензіями. Видання зазначає, що "рівень представництва фракцій на цьому заході говорив про те, що ніяких серйозних рішень ухвалено не буде".

На зустрічі робочих груп був відсутній глава фракції "НУ-НС" В'ячеслав Кириленко (делегацію очолив заступник глави фракції Роман Зваич), а блок Литвина взагалі нікого не делегував на переговори.

"Вони (депутати від блоку Литвина) сказали, що готові усе підписати, але бути присутнім при наших розбірках вони відмовляються", - сказав депутат "НУ-НС" Микола Катеринчук.

Відкриваючи зустріч, Зварич сказав: "Мені чомусь здавалося, що вчора ми домовилися спільно сформувати сьогоднішній порядок денний Верховної ради. На жаль, цього сьогодні не відбулося, і, щоб ми могли повірити в щирість ваших заяв, вам потрібно як мінімум припинити роботу з Партією регіонів".

БЮТівець Микола Томенко парирував: "У першому варіанті порядку денного було п'ять питань із подолання вето президента, але ми прийняли рішення, що знімемо ці питання на час, поки ведемо переговори, і віримо, що буде створена нова коаліція".

Витративши 15 хвилин на обмін докорами, депутати попросили представників ЗМІ вийти з зали і продовжили бесіду в закритому режимі.

Голова "Європейської партії" Микола Катеринчук, вийшовши з зали, заявив, що уповноважено шістьма партіями-членами блоку "НУ-НС" заявити про можливу участь у наступній коаліції. Газеті він зізнався, що представники шести партій – це ті 28 з 72 депутатів від "НУ-НС", які відмовилися підтримати вихід фракції з коаліції.

У залі ж сторони зустрічі ухвалили мораторій на ведення інформаційної війни стосовно одне одного. А до кінця засідання через закритих двері знову стали лунати вигуки: "Давайте вже зараз підпишемо тимчасову угоду про коаліцію, хоча б до п'ятого числа", – "Ні, першим ділом давайте узгодимо позицію по Грузії".

Олександр Омельченко ("НУ-НС") запевняв колег, що фракції не домовляться про створення коаліції, якщо не буде домовленості на вищому рівні лідерів – президента і прем'єра, а Андрій Кожем’якін (БЮТ) припустив, що домовленість лідерів держави ні до чого не призведе:

"На жаль, відносини між президентом і прем'єром дуже складні і якихось конструктивних результатів їхні переговори не принесуть", - сказав він.

За словами голови фракції БЮТ Івана Кириленка, результатом засідання стала домовленість про формування переговорної групи зі створення нової коаліції, у яку з кожної сторони має ввійти по 5-7 депутатів, і іншої групи, яка щоранку буде узгоджувати порядок денний засідання парламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування