Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якщо в жовтні Раду розпустять, Україна не отримає ПДЧ

П'ятниця, 26 вересня 2008, 11:53

Якщо в жовтні Верховну Раду розпустять і оголосять парламентські вибори, то шанси, що Україна отримає ПДЧ у грудні, нульові.

Про це заявив колишній посол США в Україні, а нині експерт Інституту Брукінґса у Вашингтоні Стівен Пайфер в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Президент каже, що хоче, щоб Україна в грудні отримала План дій щодо членства в НАТО. Я це підтримую. Але мушу сказати: якщо в жовтні Верховну Раду розпустять і оголосять парламентські вибори, то шанси, що Україна отримає ПДЧ у грудні, нульові", - сказав екс-посол.

"У НАТО не будуть певні, який уряд буде в Україні після виборів. Є така думка: якщо немає згоди щодо ПДЧ між прем’єром і президентом, то НАТО цього також не буде пропонувати", - зазначив Пайфер.

Водночас, на запитання хто з українських лідерів, на його думку, несе головну відповідальність за загострення політичної ситуації у державі, Пайфер зазначив:

"Гадаю, що у Вашингтоні розчаровані низкою українських політиків, тому що політична боротьба, яку ми бачили, створила ситуацію, коли Україна не спроможна провести внутрішні реформи і розвинути відносини із Заходом".

За його словами, "було помітно, як невдовзі після призначення (Юлії) Тимошенко на посаду прем’єра, голова секретаріату президента (Віктор) Балога почав її критикувати, політична боротьба розгорнулася з обох боків, а вже до весни між Кабінетом міністром і секретаріатом президента розгорнулася війна".

"Здавалося, що серпневий конфлікт між Росією і Грузією мав би стати подією, яку в Україні мають сприйняти дуже серйозно. І тут було сподівання, що українські політики скажуть: давайте зупинимося на хвильку і подумаємо, що зробити для того, щоб Україна не була вразливою до російського тиску. Але замість цього виглядає, що українські політики лише активізували змагання за владу", - додав Пайфер.

Екс-посол зазначив також, що, наскільки йому відомо, "американська влада намагалася заохотити прем’єра і президента (України) працювати разом, особливо після серпневих подій (у Грузії)". "Але виглядає, що поради, які, на мою думку, були правильними, до них українські політики не дуже прислухаються", - зазначив Пайфер.

На запитання, чи допоможуть, на його думку, дострокові вибори змінити ситуацію на краще, Пайфер сказав: "Добра новина – це те, що незважаючи на політичний безлад, в якому зараз опинилася Україна, виглядає, що більшість політичних гравців хочуть його подолати демократичним шляхом. Але, на жаль, якщо зараз в Україні відбудуться дострокові вибори і потім почнеться президентська кампанія, то навряд чи в розпалі перегонів уряд зможе проводити послідовну політику".

Як відомо, у понеділок, 29 вересня, Ющенко вирушить до США, де зустрінеться з президентом США Джорджем Бушем.

У грудні цього року має відбутися засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, на якому буде розглянуто питання надання Україні ПДЧ в НАТО.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування