Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК скаржиться на політичний тиск, а генпрокуратура на зловживання

П'ятниця, 26 вересня 2008, 12:31

ЦВК висловлює готовність запровадити до 15 грудня державний реєстр виборців, якщо їй у цьому не будуть заважати.

Про це заявила у п’ятницю з трибуни парламенту член ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

За її словами, ще в цьому році ЦВК має можливість ввести в дію реєстр і в такому разі встановити строк уточнення реєстру, який триватиме три місяці. Після цього кожному виборцю буде надіслано довідку про його включення до реєстру.

"ЦВК може й абсолютно спроможна забезпечити належну якість і достовірність списків виборців. Крім того, на моє переконання списки виборців, їх якість, повнота й достовірність є невід'ємною умовою для забезпечення прозорості виборів", - заявила вона.

На запитання голови Верховної ради, чи введе 15 грудня ЦВК реєстр у дію, Чорна відповіла, що це можливо за скасування припису генпрокуратури в якому зазначено, що "на даний час відсутні правові підстави щодо продовження закупівлі програмного забезпечення для створення Державного реєстру виборців".

Приписом категорично вимагається від ЦВК припинити будь-які дії, пов’язані з цією закупівлею, до прийняття Конституційним Судом України рішення за відповідним поданням.

За словами Усенко-Чорної , ситуація навколо блокування реєстру виборців має ознаки втручання в роботу, тиску з допомогою правоохоронних органів із метою перешкоди виконанню повноважень ЦВК.

Натомість заступник генпрокурора Тетяна Корнякова повідомила депутатам, що наразі відсутні правові підстави для продовження закупівлі послуг Центвиборчкомом у АТЗТ "Атлас" для створення реєстру виборців.

Прокуратура перевіряє членів ЦВК на надання "Атласу" "незаконних переваг при укладенні договору про закупівлю послуг", завищення коштів на закупівлю обладнання та створення можливості незаконного дистанційного втручання у роботу реєстру сторонніх осіб".

"Ніякого тиску на ЦВК з боку Генпрокуратури не здійснюється, були опитані лише три посадові особи, зараз ведеться закупівля обладнання ми цьому не заперечуємо і остаточне рішення по матеріалах буде ухвалено, коли прийдуть матеріали СБУ та надано висновок Державною службою спецзв'язку", - заявила Корнякова.

Незважаючи на те, що і Усенко-Чорна і окремі депутати звинуватили секретаріат президента у тиску на ЦВК, депутати відмовились заслуховувати представника секретаріату президента Марину Ставнійчук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
Усі новини...