Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Коломойського зривається нафтовий контракт

П'ятниця, 26 вересня 2008, 14:35

Ігорю Коломойському перешкоджають у підписанні великого контракту на постачання нафти.

Як пише "Дело", компанія "Укрнафта", що знаходиться під контролем групи "Приват" Ігоря Коломойського, веде переговори про створення спільного підприємства з постачальниками нафти з Каспійського регіону.

СП передбачається створити на базі двох нафтопереробних заводів, що належать Коломойському — "Галичина" (Львівська область) і "Нафтохімік Прикарпаття" (Івано-Франківська область).

Як стало відомо виданню, проект договору передбачає постачання 5-6 мільйонів тонн нафти по трубопроводу "Одеса-Броди" на НПЗ.

Також партнер "Укрнафти" може взяти на себе модернізацію заводів, що зараз перебувають у поганому технічному стані, забезпечуючи глибину переробки нафти усього в 70% (на НПЗ у західних країнах цей показник досягає 90%). На ремонт "Галичини" потрібно 1,3 мільярди доларів, "Нафтохіміка Прикарпаття" — 850 мільйонів доларів.

За словами уповноваженого президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, "Укрнафта" підписала договір про вивчення можливості створення СП із декількома компаніями каспійського регіону.

Зокрема, в участі проекту виявила зацікавленість державна азербайджанська нафтова компанія SOCAR та інші.

Чиновник стверджує, що підписанню остаточного договору перешкоджає невизначеність з датою запуску трубопроводу Одеса-Броди в аверсному режимі. Відповідальність за це в секретаріаті президента перекладають на уряд.

Тимошенко проти того, щоб замовником прокачування нафти виступала спочатку офшорна компанія Milbert Ventures Inc, зареєстрована на Віргінських островах, а потім — "Укрнафта". Кабмін бачить небезпеку в тім, що підконтрольні Коломойському фірми одержать Одеса-Броди в одноосібне користування.

На Банковій говорять, що участь "Укрнафти" у постачанні нафти з Каспійського регіону необхідна, насамперед, як фінансового гаранта. Нібито самі НПЗ у вигляді кризового фінансового стану не можуть виступити в цій ролі самостійно.

У той же час у Міністерстві палива й енергетики заперечують інформацію про існування домовленостей у "Укрнафти" із закордонними партнерами.

Джерело видання в "Нафтогазі України" відзначило, що зараз уряд розглядає варіант постачання нафти Одеса-Броди, при якому державна компанія "Укртранснафта" — монопольний оператор нафтопроводів — буде виступати одночасно і замовником, і виконавцем прокачування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...