У новому парламенті Білорусі – жодного опозиціонера

Понеділок, 29 вересня 2008, 07:59

У неділю, 28 вересня, в Білорусі відбулися вибори депутатів Палати представників Національних зборів – нижньої палати парламенту.

Явка виборців становила 75,3%, повідомляє Радіо "Свобода".

Станом на ранок понеділка відомі офіційні підсумки голосування в 99 округах зі 110.

У всіх них із великим відривом у першому ж турі перемогли прибічники президента Олександра Лукашенка, особи із нинішньої номенклатури.

Як визнала голова Центрвиборчкому Білорусі Лідія Ярмошина, серед обраних депутатів жодного опозиціонера немає.

Ще має надійти інформація із 11 округів, але маловірогідно, що хтось із опозиції переможе там. Таким чином парламент Білорусі обрано без опозиції.

Ще тиждень тому незалежна міньска газета "Народная воля" надрукувала анонімний лист одного з чиновників, в якому називався склад нового парламенту, начебто затверджений в адміністрації президента. Цей список збігся з остаточними підсумками виборів, озвученими Центрвиборчкомом, майже на 100%, зазначає радіо.

Протоколів про порушення під час виборів багато, але найголовнішими претензіями опозиції є заяви про те, що спостерігачі не мали можливості бачити, як іде підрахунок голосів, та про "примусово-дострокове" голосування громадян у гуртожитках, військових частинах. Всього достроково проголосувало 26%.

На думку опозиції, їхні бюлетені могли замінити в ніч перед основним днем голосування на користь провладних кандидатів.

У неділю ввечері, відразу після завершення голосування, в центрі Мінська пройшла акція протесту опозиції, несанкціонована владою. У маніфестації взяли участь близько 2 тисяч осіб. Міліція її не розганяла.

Офіційні заяви місій спостерігачів від СНД та ОБСЄ будуть озвучені у понеділок. Але ще в неділю представники СНД висловлювалися дуже позитивно, зазначає радіо. Натомість представників Бюро Демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ бентежив великий відсоток громадян, які проголосували достроково та відсутність свободи слова.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News