У Криму ситуація нагнітається

Понеділок, 29 вересня 2008, 09:37

У неділю в Криму були зірвані збори громадян, на яких планувалося обрати ініціативну групу з підготовки та проведення всеукраїнського референдуму стосовно зміни автономного статусу АР Крим і скасування спеціального статусу Севастополя, який ініціює Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

Збори громадян мали відбутися в неділю о 12:30 в сімферопольському Будинку офіцерів. Проте зранку близько 100 осіб – представників Російської громади Криму, кримських організацій партії "Русский блок", Компартії, Прогресивної соціалістичної партії та Соцпартії – заблокували підступи до входу в будівлю, повідомляє Радіо "Свобода".

Вони прийшли з партійними прапорами та гаслами "Крим – проти бандеро-фашистів", "Крим проти НАТО" – і близько 30 представників ВО "Свобода" не змогли пройти.

Ідеологічних супротивників розділяв кордон міліції, у тому числі і співробітники спецпідрозділу "Беркут". Міліцейський кордон кілька разів проривали, сталося кілька бійок. Втім, міліції вдалося впоратися з ситуацією.

Водночас, збори щодо зміни автономного статусу Криму і скасування спеціального статусу Севастополя відбулися в Івано-Франківську, а також Києві та Київській області.

Між тим, раніше лідер кримськотатарської організації "Міллі фірка" Васві Абдураїмов звернувся до президента Росії Дмитра Медведєва з закликом вжити заходів на захист нацменшин і корінних народів Криму, як це росіяни зробили в Південній Осетії та Абхазії.

Відповідний документ він нещодавно передав до Генерального консульства Росії в Сімферополі, повідомляє Радіо "Свобода".

Скандальності цій ситуації, як пише місцева преса, додає той факт, що з таким закликом виступили не проросійські організації, як очікувалося, а саме кримськотатарська.

У заяві від імені організації "Міллі фірка", яка носить ім’я легендарної кримськотатарської Національної партії, що в 1917-1918 роках виборювала кримськотатарську державу проти Росії, Медведєва закликано "захистити корінний та інші малі етноси Криму від геноциду, що не припиняється, з боку націоналістично налаштованої офіційної влади України".

Автори документу заявили, що вимушені апелювати до російських керівників, президента Дмитра Медведєва, прем’єра Володимира Путіна, а також керівника Татарстану Мінтімера Шаймієва, бо вичерпали "всі можливі засоби захисту в Україні".

Вони хочуть, щоб росіяни захистили кримських татар так само, як захистили "малі народи Кавказу – абхазів та осетинів".

Проросійські сили підтримали це звернення і закликали керівництво РФ діяти рішучіше. А Меджліс кримськотатарського народу і абсолютна більшість інших кримськотатарських організацій рішуче засудили цей крок Абдураїмова. І у самій "Міллі фірка" її правління на надзвичайному засіданні усунуло його від керівництва організацією.

Відомий кримський політолог Андрій Іванець переконаний, що ситуацію з заявою Абдураїмова "можна розглядати як спробу спецслужб Російської Федерації провести спеціальну операцію в Криму, яку можна розцінити як провокацію".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування