Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ізраїль не визнає Голодомор геноцидом через Росію?

Понеділок, 29 вересня 2008, 09:59

Заяви ізраїльського посла в Україні щодо неготовності Єрусалима визнати Голодомор актом геноциду не варто тлумачити як остаточну позицію держави.

З такою оцінкою у коментарі "Німецькій хвилі" виступив ізраїльський політичний аналітик Євген Сова, який неодноразово висвітлював цю тематику у публікаціях в місцевих ЗМІ.

Сова зауважив, що останні заяви посла Ізраїлю в Україні Зіни Калай-Клайтман радше презентують певний спектр думок в МЗС Ізраїлю і їх не варто розглядати як остаточно сформовану державну позицію.

"Якщо завтра Кнесет прийме закон про визнання Голодомору геноцидом, буде прийнято спеціальну резолюцію, лише це можна вважати кінцевим варіантом", - каже Сова.

Група депутатів в ізраїльському парламенті вже зайнята "зондуванням ґрунту" із визнання Голодомору, а терміни ухвалення такої резолюції, вважає аналітик, залежать від грамотної підготовки документу та сприятливої зовнішньополітичної кон’юнктури.

Натомість сьогодні, на думку Сови, в Ізраїлі не стануть вчергове дратувати Москву, зважаючи на напружені відносини через конфлікт у Грузії.

У цій ситуації є аналогія із проблемою визнання вірменської трагедії – прийняття відповідної резолюції "буксує" через постійний опір офіційної Анкари, каже він.

Як відомо, посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман раніше заявила, що у Єрусалимі, вважаючи Голодомор найбільшою трагедією українського народу, водночас не можуть визнати голод 1932-1933 років актом етнічного геноциду.

Дипломат, утім, відзначила цілковиту підтримку Ізраїлем рішень міжнародних організацій, зокрема ЮНЕСКО, щодо трагедії Голодомору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування