Росія дасть Україні гроші на виведення ЧАЕС із експлуатації

Понеділок, 29 вересня 2008, 15:09

Росія надасть $17 млн. на виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).

Про це заявив голова держкорпоріції "Росатом" Сергій Кірієнко у понеділок на 52-ій генеральній конференції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомляє Ліга.net із посиланням на російський телеканал "Вести".

"Росія має намір посприяти Україні в підвищенні безпеки площадки Чорнобильської АЕС, прискоренню початку виведення об'єкта з експлуатації. РФ надасть на ці цілі $17 млн. у рахунок ядерної безпеки й у Чорнобильський фонд "Укриття", - сказав Кірієнко.

Останні події

Як відомо, ЧАЕС почав свою роботу 26 вересня 1977 року. У 1979 році на проектну потужність 1000 МВт був виведений енергоблок №2, у 1981 році - здійснений енергопуск енергоблоку №3, у 1984 році - виведений на проектну потужність енергоблок №4. З пуском цього енергоблоку ЧАЕС стала однією з найбільших у світі. За потужністю вона поступалася тільки двом найбільшим АЕС світу: японській "Фукусіма" і французькій "Бюже".

На 25 квітня 1986 року ЧАЕС було вироблено 150 млрд. кВтг електроенергії.

26 квітня 1986 року на енергоблоці №4 ЧАЕС сталася аварія, яка призвела до серйозних техногенних наслідків.

Негайно після аварії однією з найважливіших проблем стала ізоляція зруйнованого реактора і запобігання надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище, а в перспективі - його довгострокове і безпечне поховання.

Першим етапом її розв’язання з'явилося завершення в листопаді 1986 року будівництва захисної споруди - об'єкта "Укриття" ("Саркофаг").

За період із 1986 року в реалізацію заходів різного рівня, спрямованих на забезпечення безпечної експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, було вкладено близько $264 млн.

Експлуатація ЧАЕС була припинена достроково: другий енергоблок - із 1991 року, після пожежі в машинному залі, перший енергоблок - із 1996 року за рішенням українського уряду, третій енергоблок був зупинений 15 грудня 2000 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News