США склеять розбиту чашку Ющенка й Тимошенко?

Понеділок, 29 вересня 2008, 16:11

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає однаковою вірогідність проведення дострокових парламентських виборів і створення нової коаліції в парламенті.

Про це Фесенко сказав у ході круглого столу в понеділок в Києві, повідомляє УНІАН.

"Поки ситуація така, що вірогідність і виборів, і нової коаліції залишається приблизно однаковою", - сказав він.

При цьому Фесенко зазначив, що за останні дні вірогідність дострокових виборів зросла, але вона може й зменшитися.

На думку політолога, на цьому тижні виконуватимуть роль два вирішальні чинники для перспектив і виборів, і створення нової коаліції - "боротьба за Януковича, який вагається" і конфлікт інтересів між БЮТ і Партією регіонів. Головний конфлікт, вважає Фесенко, в тому, що Віктор Янукович і Юлія Тимошенко - конкуренти на наступних президентських виборах.

З цієї точки зору, зазначив він, навіть якщо коаліція буде створена, то вона буде недовговічною.

Фесенко також вважає, що поки рано скидати з рахунків президента Віктора Ющенка.

"Я б не оцінював його вплив тільки електорально, в рейтингах. Поки він залишається президентом, хоча б частково контролює і частину силових структур, і частину державних інституцій, його вплив на державну систему буде зіставний із впливом Тимошенко і Януковича", - сказав експерт.

На думку Фесенка, саме тому вони зараз об`єдналися. "Вони об`єдналися проти Ющенка, оскільки вбачають для себе загрозу в ньому. Якби він не був гравцем, вони б взагалі не брали його до уваги, і не було б антипрезидентських законопроектів, які розглядаються у Верховній Раді. Поки він залишається", - додав політолог.

На його думку, ще рано говорити про "смерть оранжевого табору". "Я б не ставив крапку в його історії, скоріше три крапки", - сказав він.

Експерт не виключає, що може датися взнаки зовнішній чинник. "Зараз Ющенко (перебуває з візитом) в США, і, хто знає, можливо, розбиту чашку Ющенка й Тимошенко вдасться склеїти західним партнерам, зокрема, Вашингтону. Мінімальний шанс на це я поки залишаю", - сказав він.

Також Фесенко допускає варіант того, що БЮТ вдасться сформувати свою більшість у фракції НУ-НС.

Фесенко також вважає, що рано ставити крапку в перспективах демократичного табору, оскільки з`являються й "постпомаранчеві політсили" Арсенія Яценюка і Анатолія Гриценка.

При цьому політолог вважає, що якщо створювати нові демократичні прозахідні проекти, то потрібно думати про нову команду, де були б люди з певним авторитетом, ресурсом впливу, де було б сприйняття команди, а не гра одинаків на власні амбіції.

Як зазначив Фесенко, даний варіант може реалізуватися тільки в разі проведення дострокових парламентських виборів. "Будь-які нові проекти, політичні сили можуть з`явитися тільки через вибори, інших варіантів немає", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News