На захопленому піратами судні сталася перестрілка

Вівторок, 30 вересня 2008, 08:00

У результаті стрілянини на судні "Фаїна", яке захопили сомалійські пірати, загинули три особи, повідомив "Інтерфаксу" головний редактор електронного видання "Морський бюлетень - Совфрахт" Михайло Войтенко.

За його інформацією, отриманою з джерел у східноафриканському відділенні організації "Програма допомоги морякам" (Program of support of seamen), екіпаж не постраждав, тому що в перестрілці брали участь пірати, які посварилися між собою.

Крім того, за даними Войтенка, за викуп у два мільйони доларів пірати звільнили інше судно - малазійський танкер з вантажем пальмової олії і 39 моряками на борту.

"Інтерфакс" не володіє офіційним підтвердженням цієї інформації.

Як повідомлялося раніше, на борту судна, що перевозило військові вантажі (у тому числі - 33 танки), знаходилися 17 українців, троє росіян і один громадянин Латвії. При цьому 28 вересня з'явилася інформація про смерть одного з моряків у силу "природних причин".

Між тим, українська служба "Бі-Бі-Сі" у понеділок повідомила, що українське судно з вантажем танків, яке захопили сомалійські пірати, оточили ще кілька військових кораблів Американського флоту.

Речник флоту США не назвав число кораблів, але сказав, що кілька крейсерів та есмінців ведуть спостереження за переговорами з піратами.

Крім того, над викраденим українським судном "Фаїна" літають вертольоти.

Американський флот також каже, що зброя на борту призначалася невідомим покупцям у Судані, а не в Кенії, як вважалося раніше. Але кенійський уряд наполягає, що танки призначені його армії і відкидає звинувачення про порушення міжнародного ембарго на продаж зброї Судану.

Пірати вимагають викуп за судно та екіпаж. Раніше пірати застерегли проти використання сили задля звільнення екіпажу та вантажу судна.

Один з піратів - Алі Сіґуле - сказав Сомалійській службі "Бі-Бі-Сі": "Нас оточили кораблі й війська. Над нами літають літаки. Я застерігаю проти будь-яких військових операцій чи застосування сили. Якщо на нас нападуть, ми будемо захищатися до останньої людини".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування