В Україні буде нове "РосУкрЕнерго"? Казахське

Вівторок, 30 вересня 2008, 14:31

Компанія Korlea Invest Holding AG (Швейцарія), яка є власником компаній-імпортерів української електроенергії в Європу, заснувала компанію KazUkrEnergo AG (Швейцарія) для торгівлі природним газом.

Про це сказано на сайті компанії Worldbox, яка займається розкриттям інформації про реєстрацію компаній у Швейцарії й Ліхтенштейні.

KazUkrEnergo зареєстрована 29 травня 2008 року в Цюріху, повідомляють Українські новини.

Статутний фонд компанії становить 0,2 млн. швейцарських франків і поділений на 20 акцій.

Головою ради директорів є український бізнесмен Василь Бечварж - президент й основний власник Кorlea Invest.

Членом ради директорів компанії є Жан Даніель Шваб, що також обіймає посаду члена правління Korlea Invest Holding.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про намір заснованої KazUkrEnergo зайнятися продажем природного газу казахстанського походження як в Україну, так і європейським споживачам. Korlea Invest Holding уже має дочку, зареєстровану в Казахстані - Korlea Invest-Energy Corporation.

Наразі монопольним постачальником газу в Україну є компанія "РосУкрЕнерго", також зареєстрована у Швейцарії.

Власником 50% "РосУкрЕнерго" є російський "Газпром", 45% й 5% - українські бізнесмени відповідно Дмитро Фірташ й Іван Фурсин.

За даними, розміщеним у системі розкриття інформації Worldbox, статут KazUkrEnergo дає змогу компанії також займатися торгівлею нафтою й нафтопродуктами та операціями з нерухомістю.

У групу компанії Korlea Invest Holding AG входять компанія Korlea Invest A.S. (Словаччина), N.E.P. AG (Чехія), Energy Corporate Services (Чехія), Energy Capital Zrt. (Угорщина), Korlea Ukrhydropower (Словаччина).

Korlea Invest A.S. займається імпортом електроенергії та її постачанням кінцевим споживачам Польщі, Угорщини, Словаччини, Македонії й інших країн.

У структуру Korlea Invest A.S. входять 11 підприємств, із яких два - "Корлеа Інвест Україна" й "Корлеа Енерго" - зареєстровані в Україні.

Energy Capital Zrt. також спеціалізується на імпорті електроенергії, до її структури входять 48% компанії UkrEnergy Trade (Угорщина), що тепер імпортує електроенергію з Росії та продає державному підприємству "Укрінтеренерго".

Також UkrEnergy Trade, 52% якого належить "Укрінтеренерго", займається постачанням електроенергії кінцевим споживачам у Європі.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступає за усунення всіх посередників при імпорті газу в Україну і його постачанні на внутрішньому ринку.

Казахстан є одним з основних джерел природного газу для України разом з Туркменістаном й Узбекистаном.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування