Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна в НАТО помирить Росію і Захід?

Вівторок, 30 вересня 2008, 15:08

Вступ України в НАТО дозволить їй перестати бути джерелом розбіжностей між Заходом і Росією.

Таку думку висловив консультант з політики національної безпеки у Вашингтоні Віктор Басюк у статті, що опублікована в американській газеті The Washington Times, переклад якої наводить Инопресса.ру.

"Більше за все в інтересах американської національної безпеки прискорити процес вступу України в НАТО, а не відкладати його. При нинішньому розкладі сил Україна не скоро зможе вступити в альянс", - говориться в статті.

"Прискорення процесу скоротить період, коли Україна буде яблуком розбрату і джерелом розбіжностей між Заходом і Росією", - зазначає автор.

"Ставши членом НАТО, Україна послабить свою залежність від впливу проросійських сил і швидше стане зрілою, життєздатною демократією. Маючи історичні, економічні і тісні культурні зв'язки з Росією, Україна могла б стати значимим каталізатором розвитку демократії в Росії", - також зазначив він.

Також автор підкреслює, що російський вплив в Україні дуже сильний, і Україна опинилася в небезпечній ситуації в політичних відносинах.

"У даний час Партія регіонів, очолювана колишнім проросійським прем'єр-міністром Віктором Януковичем, є найбільшою українською партією і має більшість в українському парламенті. Нинішній демократичний уряд прем'єра Юлії Тимошенко тримається з останніх сил", - відзначає автор.

Він також висловлює думку, що головною причиною, через яку Росія завзято заперечує проти вступу України в НАТО, є не національна безпека.

На його думку, причина в побоюваннях, що, якщо Україна стане членом НАТО, "Росія назавжди втратить можливість перетворити Україну з її значними економічними і технологічними ресурсами у свого васала або навіть повноцінну частину Росії".

Крім того, на думку автора, існують серйозні соціально-політичні причини для таких заперечень.

"Протягом сотень років російських дітей у школі вчили, що "Киев – мать городов русских". Батькам важко пояснити дітям, чому Київ знаходиться за кордоном і навіть не пов'язаний з Росією", - відзначається в газеті.

"Так само важко багатьом патріотично налаштованим росіянам прийняти той факт, що історія Росії починається в XIV столітті з варварського князівства Московського, а не з Києва, який на три сторіччя раніше при князі Ярославі Мудрому вже був столицею великої, економічно і культурно процвітаючої європейської країни", - пише автор статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування