Ющенко сподівається, що король допоможе Україні з ЄС

Вівторок, 30 вересня 2008, 18:15

Президент Віктор Ющенко сподівається, що під час головування Швеції у Євросоюзі між Україною та ЄС буде підписано угоду про асоційоване членство.

Про це президент заявив на спільній з королем Швеції Карлом XVI Густавом прес-конференції, повідомляє прес-служба глави держави.

"Я з приємністю хотів би відзначити, що Швеція займає лідируючу роль у питанні інтеграції України до Європейського Союзу", - розпочав Ющенко.

"У широкому європейському аспекті йде співпраця, починаючи від останньої блискучої ініціативи, яка була проголошена міністром закордонних справ Швеції Більдтом і міністром закордонних справ Польщі паном Сікорським щодо східного партнерства", - продовжив він.

"Ми сподіваємося, що найближчі місяці, особливо перші місяці 2009 року, будуть направлені на те, щоб наповнити змістом цю європейську ініціативу", - заявив президент.

"Для нас є надзвичайно приємним те, що так виглядає, що робота над угодою про асоціацію, яка сьогодні майже наполовину опрацьована, за найближчі 6-8 місяців, принаймні так би хотілося, щоб вона була доведена до організаційного завершення. І для нас була б велика честь під час шведського головування в ЄС таку угоду підписати", - додав він.

Ющенко зауважив, що сторони виходять з того, що "стан двосторонніх відносин - чи то в економічній, чи в політичній, чи в безпековій, гуманітарній сферах - оцінюється найвищою оцінкою".

"Блок діловий завтра ми обговоримо під час проведення бізнес-форуму", - додав він.

Ющенко зауважив, що Україну "надзвичайно цікавить питання співпраці у сфері енергетики - починаючи від політики енергозбереження і закінчуючи альтернативними генераціями енергії - електричної, теплової".

"Ми знаємо той унікальний досвід, який має Швеція в цьому плані, і тому завтрашня розмова в сфері бізнесовій, переконаний, буде надзвичайно корисна і надзвичайно цінна", - додав він.

Президент повідомив, що під час переговорів піднімалася тема 75-річчя Голодомору.

"Ми виходимо з того, що шведська сторона докладе усіх зусиль, як і весь Євросоюз, щоб дане питання потрапило в порядок денний 63-ї сесії Генасамблеї ООН", - заявив Ющенко.

"Багато роботи по цьому зроблено, і я переконаний, що людство повинно бути поінформоване про цю трагедію. Через найвищу міжнародну трибуну - трибуну ООН", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування