Вибори можна провести і без змін до законодавства - КВУ

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 08:11

В разі політичної волі партій провести дострокові вибори можна без змін до виборчого законодавства, на тій самій базі, що й попередні.

Так вважає речник Комітету виборців України Олександр Черненко, повідомляє "Німецька хвиля".

Як відомо, Верховна Рада у четвер не змогла ухвалити необхідні для проведення дострокових виборів законодавчі зміни.

На думку Черненка, головне тепер – виділити кошти на проведення виборів, натомість відсутність поправок до виборчого законодавства не становитиме критичної загрози волевиявленню громадян.

Згідно з законом, позачергові вибори до Верховної Ради мали б відбуватися виключно після створення державного реєстру виборців. Однак, в разі політичної волі партійних організацій провести такі вибори, вони можуть відбутися на тій самій базі, що й попередні, каже Черненко.

"Згадаймо хоча б вибори київського мера, які так само за цим законом мали би відбутись за реєстром виборців, якого не було. Але нічого, всі на це очі заплющили, вибори провели, і ніхто з цього приводу нічого не оскаржував", - каже представник Комітету виборців.

На думку експерта, ревізії підлягає й норма про пропорційне формування виборчих комісій з числа представників влади та опозиції, оскільки наразі такого розподілу вже нема.

Черненко спрогнозував, що ціла низка вад нинішнього виборчого законодавства дасть підстави незадоволеним підрахунком голосів учасникам перегонів оскаржувати ці результати в суді.

Однак, судова тяганина, як прогнозує експерт, завершиться за два-три тижні і після нового року новий склад парламенту може стати до роботи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування