"Наша Україна" має два варіанти участі у виборах

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 11:21

У партії "Наша Україна", яка на даний момент входить у блок "Наша Україна – Народна самооборона", на сьогодні розглядається два варіанти участі пропрезидентської сили у виборах: партійний і блоковий.

Про це повідомили газеті "Комерсант-Україна" представники "Нашої України".

"Представники "Нашої України", зокрема Кириленко (В'ячеслав Кириленко, голова фракції "НУ-НС"), будуть відстоювати партійний формат участі. Водночас на Банковій (у секретаріаті президента) існує інша точка зору, відповідно до якої має бути створений блок "За Ющенка", - розповів президент аналітичного центру "Відкрита Україна" Ігор Жданов, який колись був членом "НУ".

Однією з переваг другого варіанту, за словами Жданова, є можливість включення у виборчий список кандидатів, які не є членами НУ.

У випадку якщо НУ вибере блоковий варіант, партнером партії по виборчому блоку може стати Українська народна партія (УНП). Крім того, у блок може ввійти низка представників Народного руху України, які, за словами члена політради НУ Ксенії Ляпіної, "показали свою принциповість і не коливалися з кон'юнктурою".

"Участь нашого лідера (Віктора Ющенка) можлива в обох випадках: як при формуванні списку партії, так і у випадку створення блоку", - заявила Ляпіна.

Лідер УНП Юрій Костенко не заперечує приєднання до пропрезидентського блоку, але й не поспішає переоцінювати перспективи його створення. Другим варіантом, який розглядає УНП, є формування виборчого блоку з ВО "Свобода". А от самостійну участь у виборчій кампанії в УНП виключають. "Ми реалісти: 60 днів – це дуже мало, перемогти неможливо", - зізнався Костенко.

Не виключено, що якщо буде створений пропрезидентський блок, то в його склад увійде УРП "Собор", очолювана Анатолієм Матвієнком. "Питання не тільки в мені, оскільки будь-який союз – це рішення як мінімум двох. Усе залежить від того, який рівень егоїзму буде виявлений при формуванні того чи іншого блоку", - сказав він.

За словами Матвієнка, УРП "Собор" буде розглядати питання входження в блок у тому випадку, якщо буде ставитися питання про об'єднання рівноправних пропрезидентських сил. "Якщо ж це буде симуляція об'єднання – "ти кидай усе, що є, і йди до нас", – я на це не піду", - підкреслив Матвієнко.

Конкретні пропозиції щодо формування виборчого списку, зокрема його перша п'ятірка, за словами представників НУ, перебувають у стадії обговорення.

Консультації проводяться з потенційними учасниками політичної сили – спікером Арсенієм Яценюком і секретарем Радбезу Раїсою Богатирьової. Очікується, що остаточне рішення про формат участі НУ в позачергових парламентських виборах буде прийнято 25 жовтня, коли відбудеться з'їзд партії, пише газета.

Інші учасники блоку "НУ-НС" – "Народна самооборона", Партія захисників батьківщини, Європейська партія України – поки розглядають варіанти участі у виборах, хоча можливість участі в партійному списку НУ виключають.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування