Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кваснєвському сподобався Яценюк, а Тимошенко і Ющенко – не справилися

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 14:20

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський вважає, що лідери помаранчевої революції не справилися з зі своїми обов’язками.

Таку думку він висловив в інтерв’ю "Газеті виборчій", яке цитує Західна аналітична група.

"Я вважаю, що загалом історію України від помаранчевої революції потрібно оцінити критично, оскільки в країні упродовж цих чотирьох років, які минули від перемоги на київському Майдані, немає політичної стабільності", - зазначив Кваснєвський.

"На жаль, я мушу це із сумом сказати, великі герої помаранчевої революції не дають собі ради з демократією і виконанням власних зобов’язань і надій українців. Брак діалогу між Ющенком і Тимошенко, стан навіть вже не напруги, а ворожості - це очевидно їх обтяжує", - додав екс-президент Польщі.

Кваснєвський скептично поставився до проведення дострокових виборів в Україні.

"Нові вибори я вважав би змістовним рішенням, якби вони могли принести реальні зміни. Але не принесуть. Виграє з якоюсь там перевагою Партія Регіонів, Юлія Тимошенко візьме, мабуть, менше. Я не вірю в добрий результат команди Ющенка, його радше чекає розчарування", - сказав він.

"Після 7 грудня на Україні ми постанемо перед такими ж проблемами, які стояли досі. Знову будуть труднощі з побудовою стабільної коаліції, далі триватиме суперечка уряду з президентом і перманентна криза", - додав Кваснєвський.

Екс-презхденту Польщі також шкода, що Партія Регіонів, яку "можна назвати посткомуністичною, не сформувала лідерів, які були б визначеними, проєвропейськими, ефективними".

"Янукович є постаттю з минулого, і з ним важко пов’язувати великі надії", - заявив він.

На запитання, чому українська політична еліта не може вийти з кризи, Кваснєвський висловив думку, що діє якийсь генетично-історичний чинник.

"Без сумніву, їм бракує демократичного досвіду, вони сформувалися в Совєцькому Союзі. Надалі не з’явилося покоління їм на зміну, вільне від досвіду СССР. Таким є тільки Арсеній Яценюк, голова парламенту. Тридцятикількарічний, добре освічений, знає світ", - зазначив екс-президент.

На запитання, чи не стане Україна легкою здобиччю для Росії через політичну кризу, Кваснєвський відповів: "Я не хотів бути автором самосправджувальних прогнозів, але безсумнівно, що відсутність політичної стабільності на Україні осмілює росіян. І також послаблює інтерес із боку європейських партнерів, особливо таких традиційно скептичних щодо Києва, як німці, італійці, французи".

"При цьому економічна криза, а також біржові проблеми багатьох українських фірм схилятимуть тамтешніх бізнесменів, особливо з металургійної чи хімічної промисловості, до пошуку рятівного кола. А те, яке перше спадає на гадку, – в Росії", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування