Оніщук: шансів відмінити указ Ющенка немає

Субота, 11 жовтня 2008, 10:31

Шансів на відміну президентського указу про дострокове припинення повноважень Верховної Ради практично не існує, заявляє міністр юстиції Микола Оніщук.

"Особисто я вважаю, що шансів відмінити президентський указ про дострокове припинення повноважень парламенту немає", — констатував він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

Оніщук нагадав, що юрисдикція адміністративних судів на подібні акти не розповсюджується, а Конституційний суд, на його думку, швидше за все відмовить в конституційному провадженні з цього питання.

Він також висловив упевненість, що в разі надходження подання щодо президентського указу Конституційний суд оперативно розгляне його на початковій стадії виборчого процесу.

Оніщук також заявив, що конституційна заборона на розпуск парламенту протягом року після дострокових виборів не розповсюджується на Верховну Раду VI скликання. "Імунітет", передбачений 90-ю статтею Конституції, не поширюється на Верховну Раду VI скликання", — зазначив він.

За словами Оніщука, відповідне конституційне розпорядження діє лише щодо парламенту, повноваження якого були достроково припинені президентом відповідно до частини другої 90 статі Конституції, котра передбачає розпуск парламенту унаслідок неможливості у визначений термін створити коаліцію, сформувати уряд або почати пленарні засідання.

"А у відповідному президентському указі 2007 року йшлося про дострокові вибори "у зв’язку з неповноважністю Верховної Ради". Це сталося, нагадаю, після того, як понад 150 депутатів здали мандати. Президент не припиняв повноважень парламенту, парламент сам позбавив себе повноважень", — відзначив міністр юстиції.

Крім того, за його словами, річний термін "імунітету" потрібно відраховувати від дати попередніх виборів, а не від дати офіційного обнародування їх результатів і отримання повноважень депутатами.

Оніщук також переконаний, що дострокові парламентські вибори можна провести і без електронного реєстру виборців. "Електронного реєстру як документа немає, але є списки виборців, спираючись на які можна провести вибори", — заявив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування