Луценко привідкрив таємницю "провокаційних планів" у Криму

Понеділок, 13 жовтня 2008, 11:47

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко стверджує, що Крим і Севастополь є суб'єктами провокаційних планів різних політичних сил.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "24", коментуючи спростування СБУ того, що якийсь консультант секретаріату президента нібито розробив план із дестабілізації ситуації в Криму.

"СБУ досі не затримала жодного лідера сепаратистів. Хоча МВС неодноразово передавало їм відповідні документи і навіть громадян", - сказав Луценко.

"Я не буду критикувати своїх колег. Можливо, вони більш професійні. Можливо, в них є хитрий план – спочатку розмножити сепаратистів, а потім усіх їх пов'язати. Але я знаю одне. Зараз Крим і Севастополь є суб'єктами провокаційних планів різних політичних сил", - підкреслив міністр.

За його словами, "якщо приїжджають люди, виходять на площу і починають вимагати скасування автономії Криму, то на тій же площі одразу ж з'являються прихильники автономії – і зіткнення між ними може стати іскрою, що підірве міжнаціональний мир і спокій".


На питання, що це за сили, які розробляють провокації, і які у них плани, Луценко сказав: "Останній приклад: керівництво МЗС закликало нас не допускати автомобілі з харчуванням до Чорноморського флоту, або затримувати на території Севастополя російських солдатів у звільненні і показово доставляти їх до місця несення служби в "воронках".

На питання про те, чи була це офіційна рекомендація МЗСу Міністерству внутрішніх справ, Луценко сказав: "На жаль, це було висловлено усно. Ці ініціативи пролунали на нараді в МЗС, на якій були присутні мої працівники. Після наради вони написали відповідні рапорти".

"Наша позиція проста: відповідно до порядку пересування частин Чорноморського флоту, вони повинні узгоджувати з нашою адміністрацією пересування бойової техніки, особового складу з озброєнням, чи пересування великих формувань особового складу. Всі інші пересування, скажімо машин обслуговування чи окремих військовослужбовців, перебувають поза компетенцією МВС України і, тим більше, не порушують закон. Займатися такими провокаціями в нинішній кризовий час безвідповідально", - сказав міністр.

Як відомо, раніше у ЗМІ з'явилась інформація про те, що МЗС України ініціювало посилення заходів для контролю над військовослужбовцями Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ), що базується на території України.

Відповідно до інформації, 3 жовтня в МЗС пройшло нарада за участю силових відомств, що присвячувалося виконанню указу президента про регулювання порядку пересування військових формувань ЧФ РФ по території України. За підсумками наради кожному силовому відомству, зокрема МВС, нібито були дані розпорядження щодо додаткових заходів із забезпечення виконання цього указу.

Водночас, посол з особливих доручень МЗС України Віктор Семенов днями заявив, що МЗС не розсилав органам внутрішніх справ жодних рекомендацій із посилення контролю за військовослужбовцями ЧФ РФ на території України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...