ЮЩЕНКО ЗАТЯГНУВ ТИМОШЕНКО НА РНБО ЗАРАДИ ВИБОРІВ

Понеділок, 13 жовтня 2008, 12:40

Президент Віктор Ющенко наполягає на тому, щоб Рада нацбезпеки та оборони ухвалила рішення для забезпечення проведення дострокових виборів.

"Сьогодні ми маємо ухвалити рішення, яке забезпечить конституційне право громадян на проведення виборів", - сказав Ющенко, відкриваючи засідання РНБО у понеділок.

Президент розкритикував дії політичних сил, які блокують проведення дострокових парламентських виборів.

"Зараз не треба ховатися в коноплі, затягувати непотрібні дискусії. Відповідно до Конституції є один спосіб дати відповідь на кризу", - додав Ющенко.

Він сказав, що не є прихильником дострокових виборів, "але іншого виходу не залишилось".

Президент окремо розкритикував блокування трибуни парламенту. "Чому йде блокування парламенту? Є процедура. Чому вона не дотримується? Яка ж це демократія, коли визначене законом не може бути проголосоване?", - обурився Ющенко.

"Парламент як інституція має дати відповідь, але ця відповідь не дається, тому нам треба проводити позачергове засідання РНБО, щоб шукати - як в рамках закону про Кабінет міністрів і положення про резервний фонд забезпечити фінансування виборів", - додав він.

Блокування парламенту Ющенко назвав "політичним рейдерством". При цьому він підкреслив, що іншого шляху окрім розпуску парламенту, не залишилося.

"Я більше не буду коментувати ці речі. Вийти з кризи можливо тільки законним шляхом, керуючись духом і буквою Конституції", - пояснив президент.

"Зараз не ведеться дискусія про те, чи доцільно проводити дострокові вибори. Конституція говорить, що парламентські сили свій ліміт часу на формування коаліції вичерпали. Ми як влада маємо звернутися до виборців", - додав він.

Ющенко сказав, що влада не повинна вести дискусію на тему доцільності чи недоцільності виборів та їх вартості. "Це тема експертів", - зауважив він, додавши, що влада має зосередитися на демократичному проведенні дострокових виборів.

Президент додав, що другою темою засідання РНБО буде врегулювання фінансової кризи та напрацювання спільного плану дій Нацбанку та уряду.

У засіданні РНБО беруть участь прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та голова Нацбанку Володимир Стельмах.

Перед його початком журналісти змогли почути, як Яценюк поцікавився самопочуттям Тимошенко, на що вона відповіла: "Температура 38,7".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування