Заходи НБУ оцінюють як правильні. Вже за місяць усе буде добре?

Понеділок, 13 жовтня 2008, 15:46

Розпочаті Нацбанком заходи можуть стабілізувати ситуацію в банківській системі протягом місяця, вважає заступник глави Нацбанку Володимир Кротюк.

"Це може і протягом місяця стабілізувати ситуацію... Може і раніше", - сказав він на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, НБУ буде стежити за змінами на банківському ринку і скасує введені обмеження після поліпшення тенденцій.

Як відомо, з 13 жовтня Нацбанк ввів обмеження на дострокове вилучення депозитів, а також заборонив відхилення між курсом купівлі і продажу наявної іноземної валюти більш ніж на 5%.

Опитані агентством фінансисти вважають, що заходи Нацбанку зі стабілізації ситуації в банківській системі принесуть позитивний ефект.

"Заходи НБУ зі стабілізації фінансового ринку абсолютно правильні і своєчасні. НБУ тримає ситуацію на ринку під контролем і здатний нею керувати", - сказав перший заступник глави правління ЗАТ "Дочірній банк Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.

"Введення обмежень на дострокове зняття депозитів - захід своєчасний: залучені на депозити кошти банки направили на кредитування економіки і негайно надати їх населенню при достроковому закритті депозитів у масовому порядку не можуть", - додав він.

Разом з тим Кравець вважає занадто жорстким рішення НБУ обмежити активні операції банків досягнутим на даний час рівнем.

"Наразі у підприємств дуже великий попит на кредити. Думаю, банкам із прийнятним рівнем ліквідності можна було б дозволити збільшувати кредитування", - зазначив він.

Директор зі стратегічного розвитку інвестиційної кампанії "УФЦ-капітал" Сергій Кульпинський також вважає заходи НБУ ефективними: "Дане рішення своєчасне, хоча можна було його прийняти і на два-три тижні раніше, коли з'явилися перші ознаки панічних настроїв".

Начальник управління розвитку роздрібного бізнесу АКБ "Індустріалбанк" Сергій Писаренко також підтримує рішення Нацбанку ввести обмеження на дострокове вилучення депозитів.

"З огляду на те, що на сьогодні це найбільш реальний спосіб втримати ліквідність банківської системи, рішення НБУ цілком виправдане. Сама криза носить тимчасовий характер, і ситуація на фінансовому ринку найближчим часом стабілізується", - зазначив він.

"Однак без прийнятих НБУ заходів зростаючий ажіотаж серед вкладників міг привести до масових дострокових розірвань депозитних внесків, що, у свою чергу, призвело б до серйозної кризи банківської системи", - додав фінансист.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування