ЄС дозволив Лукашенку в'їжджати і збирається зняти санкції

Понеділок, 13 жовтня 2008, 15:57

Євросоюз скасував терміном на півроку обмеження на в'їзд на територію ЄС президента Білорусії Олександра Лукашенка і низки інших білоруських офіційних осіб.

Про це повідомили європейські дипломатичні джерела, посилаючись на рішення, ухвалене на нараді міністрів закордонних справ ЄС, інформує ИТАР-ТАСС.

Дипломати особливо наголосили, що скасування заборони на в'їзд стосується, у тому числі, й Олександра Лукашенка.

Євросоюз повинен "частково скасувати" санкції стосовно Білорусії, щоб підтримати рух цієї країни до "незалежності і демократії", заявила єврокомісар із зовнішніх зв'язків і політики сусідства ЄС Беніта Ферреро-Вальднер за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Білорусії Сергієм Мартиновим.

Ферреро-Вальднер зазначила, що Мінськ "у серпні зробив сильний крок зі звільнення всіх політичних в'язнів, і ми не повинні більше відкладати свою відповідь".

У якості "відповіді" єврокомісар вважає за необхідне частково скасувати санкції щодо Білорусії.

Відповідно до отриманого проекту постанови по Білорусії, який розглядають міністри, Євросоюз готовий зняти практично всі заборони на в'їзд у європейські країни вищих білоруських чиновників, однак рішення про заморожування їхніх фінансових активів європейських банків поки залишається чинним.

У цьому зв'язку єврокомісар із зовнішніх зв'язків і політики сусідства пояснила, що ЄС "зберігає за собою право поновити дії санкцій у повному обсязі", якщо Білорусія перестане дотримуватися прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування