Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова ВСУ: свавілля високопосадовців руйнує Суд і веде до узурпації

Вівторок, 14 жовтня 2008, 16:33

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко заявляє, що Україна опинилася перед загрозою тотального знищення правосуддя.

Про це йдеться в заяві Онопенка, розповсюдженій прес-службою Верховного Суду.

"Сьогодні Україна опинилася перед загрозою тотального знищення правосуддя", - заявив голова ВСУ, зазначаючи, що дії та рішення стосовно судів та суддів останніх днів переконують, що у багатьох високопосадовців та політиків немає "межі свавіллю".

За словами Онопенка, чергова політична криза в країні "проявляє ще цинічніше (ніж минулого року) протиправне втручання у здійснення правосуддя, ще більш відверте ігнорування правових засад діяльності судів, втягування їх у політичну боротьбу".

"Цю боротьбу та її методи конфліктуючі сторони перенесли у заборонену для політики сферу – сферу правосуддя. Доказ тому – захоплення приміщень судів, блокування їх діяльності, різноманітний тиск на суддів, фізичне та інше перешкоджання діяльності суддів, розправа над ними, ліквідація судів у політичних цілях", - заявив Онопенко.

"Сьогодні з політичних мотивів ліквідовано окружний адміністративний суд. Завтра "не такі" рішення постановлять апеляційний, вищий, Верховний суди – що, буде ліквідовано і їх та взагалі скасовано здійснення правосуддя як функцію держави? За такою логікою можна ліквідовувати парламент, уряд, Національний банк чи будь-який інший державний орган. Зрештою – посаду президента України чи Україну як державу", - зазначає він, наголошуючи, що ці дії чинять ті, хто має гарантувати додержання Конституції.

"Вони (високопосадовці) уже не обмежуються політичною "розправою" та вжиттям репресій стосовно конкретних суддів, вони взялися за ліквідацію "неугодних" судів. Фактично йдеться про знищення судової влади як такої та узурпацію державної влади", - зазначив Онопенко.

За цим, на його думку, – "повний відхід від права та введення свавілля у ранг державної політики, скасування конституційних принципів функціонування державних органів, зміна демократичного режиму державного правління".

Голова ВСУ висловлює глибоке занепокоєння ситуацією та заявляє: "Неправомірні втручання у здійснення правосуддя та вплив на суд, хоч би від кого вони не виходили, які б цілі не переслідували, є неприпустимими у принципі. Проте так само неприпустимим є винесення суддями завідомо неправосудних, а тим більше замовних судових рішень, незважаючи на їх мотивацію. І те, і інше руйнує правосуддя, державу, суспільство загалом".

"Будь-які протиправні посягання на правосуддя мають отримувати адекватну правову оцінку", - наголошує голова ВСУ, закликаючи суддів дотримуватись чіткої та принципової позиції у відстоюванні інтересів правосуддя.

"Політиці немає місця у суді. У суді мусить панувати виключно право [...] Законами України передбачено достатній правовий імунітет суддів від неправомірного впливу на них у зв’язку з діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя. Головне – бути твердим у своїй законній позиції і прагнути здійснювати правосуддя на правових засадах", - наголошує Онопенко.

Водночас він укотре закликає органи суддівського самоврядування, кваліфікаційні комісії, "усю суддівську спільноту до нетерпимості до тих суддів, які зловживають своїм статусом і повноваженнями, своїми діями та рішеннями політизують судочинство, постановляють завідомо неправосудні і відверто політично мотивовані судові рішення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...