Луценко обурюється, чому Гелетей і СБУ ігнорують його

Вівторок, 14 жовтня 2008, 17:29

Усі суди на території України окрім Конституційного Суду, Верховного суду та Київського окружного адміністративного суду знаходяться під охороною Міністерства внутрішніх справ.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко на прес-конференції у вівторок.

"МВС, відповідаючи за безпеку і порядок на території судів, знаходиться сьогодні у складній ситуації, коли керівники держави використовують інші силові структури, намагаючись тиснути на хід судового розгляду законності указу президента про розпуск парламенту", - сказав міністр.

"Вважаю останні події навколо судів безпрецедентно ганебними для України", - додав Луценко.

Міністр кілька разів повторив, що від п'ятниці знаходиться в режимі повного контролю за ситуацією довкола судів "для уникнення провокацій або розгортання ескалації протистояння силових структур".

"Мені, наприклад, незрозуміло, чому біля будівлі суду, який охороняє державна міліція, з'являється автомобіль, в якому невідомі особи зі зброєю заявляють, що вони представники СБУ", - зазначив Луценко.

Також міністр обурився, "чому глава СБУ не дзвонить" йому, якщо дійсно ухвалено рішення про виділення Службою безпеки охорони для суддів Апеляційного суду Києва.

Луценко пояснив, що між СБУ та МВС існує порядок про взаємодію під час виконання своїх функцій. "Учора, з моєї точки зору, такий порядок не був витриманий. МВС не було поставлено до відома про прийняття рішення СБУ надати охорону спецпідрозділу "Альфа" двом суддям Апеляційного суду", - зазначив він.

"Хоча з вечора п'ятниці я знаходжуся в режимі детального відслідковування усіх подій довкола судів, тому дав команду пропустити цю охорону, але вони мали залишити зброю", - продовжив Луценко.

"У даному випадку усе відбувалося нормально, за виключенням одного – ці співробітники охороняли суддів навіть на території дорадчої кімнати, що, з моєї точки зору, є грубим порушенням усіх основ правової держави", - додав він.

Крім того, Луценко обурився, чому працівники Управління державної охорони "з'являються біля приміщення, яке охороняється МВС".

"Чому Гелетей заявляє, що він охороняє Апеляційний суд? Мені здається, що використання силових структур у невластивих їм функціях є нерозумним", - продовжив міністр.

Луценко заявив, що "МВС здатне забезпечити порядок в судах". "У разі рішення головуючого в суді ми можемо забезпечити як відкрите так і закрите засідання. Ми можемо забезпечити охорону суддів", - зазначив міністр, додавши, що "поки що є більше ґвалту і заяв".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування