Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суддів просять захистити від тиску і насильства

Середа, 15 жовтня 2008, 11:07

В країні відбувається неправомірне використання суб'єктами влади наданих їм повноважень з метою посилення залежності судових органів, тиску на суддів, втягування їх у політичний конфлікт, нав'язування неправових підходів до вирішення спорів та конфліктів.

Про це йдеться у зверненні пленуму Вищого адміністративного суду України.

ВАС заявляє, що у зв'язку з оскарженням указу президента про дострокові вибори з 11 жовтня 2008 року роботу Окружного адмінсуду Києва та Київського апеляційного адмінсуду заблоковано членами партій та народними депутатами.

У зверненні нагадується, що 13 жовтня близько 20 народних депутатів, не пояснюючи мети відвідування, зайшли до приміщення ВАС та блокували роботу голови суду, перебуваючи у його службовому кабінеті та перешкоджаючи виконувати посадові обов'язки.

Зайшовши до службового кабінету заступника голови ВАС, п'ятеро депутатів, за його словами, ображали суддю, заважали працювати, не давали можливості вийти з кабінету та шляхом застосування насильства заволоділи двома мобільними телефонами – особистим і службовим.

Результатом цих дій стала госпіталізація заступника голови суду з діагнозом "гіпертонічний криз". Таким чином Вищий адміністративний суд заявляє про дестабілізацію судової системи, ігнорування гарантій незалежності та недоторканності суддів.

Крім того, наведена ситуація, за словами ВАС, свідчить про те, що охорона приміщень адміністративних судів, у тому числі й Вищого адміністративного, не відповідає вимогам, які б забезпечили незалежність суддів як під час здійснення ними судочинства, так і поза межами приміщень судів.

З метою забезпечення незалежності судової влади, її захисту від втручання з боку інших гілок влади та політичних партій пленум ВАС просить Верховну Раду змінити порядок призначення суддів, врегулювати питання щодо обмеження прав народних депутатів у взаємовідносинах із судовою гілкою влади.

Крім того, суд просить Верховну Раду, президента та уряд підпорядкувати Державну судову адміністрацію органам суддівського самоврядування та утворити спеціальний державний орган для охорони судів і забезпечення безпеки суддів, який підпорядкувати Державній судовій адміністрації.

Генпрокуратуру просять перевірити факти блокування народними депутатами роботи Окружного адміністративного суду Києва, Київського апеляційного адміністративного суду, Вищого адміністративного суду, заволодіння депутатами особистим і службовим майном заступника голови Вищого адміністративного суду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
21:54
Уряд змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: хто зможе не платити
21:44
фотоНа війні в Україні загинули ще двоє грузинських добровольців
21:27
фото"Схеми": Заступник генпрокурора живе у будинку, який куплений в 6 разів дешевше за ринкову ціну
21:09
фото7 людей постраждали від російських обстрілів на Дніпропетровщині, серед них 6-річна дитина
21:01
OpenAI запускає інструмент для виявлення діпфейків на тлі скандалів з впливом ШІ-контенту на вибори
20:38
Польща підняла в повітря винищувачі через російський літак над Балтійським морем 
Усі новини...
Реклама: