У Регіонах думають, що вибори зірвати можна, але не юридично

Середа, 15 жовтня 2008, 12:26

Перший віце-спікер парламенту Олександр Лавринович (Партія регіонів) заявляє, що позов депутатів БЮТ щодо спростування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VI скликання юридично не обґрунтований.

"З юридичного погляду, в цьому випадку, не потрібно шукати жодної мотивації, оскільки вона відсутня. І, гадаю, всі чудово розуміють, що використовувати юриспруденцію як заручника в політичних бажаннях – це небезпечна практика", - сказав він в інтерв’ю газеті "День".

"І рішеннями або Мукачівського суду, або Київського окружного адміністративного зупиняти закони України або укази президента, видані в межах його конституційних повноважень – це, загалом-то, замах на правові основи як такі", - переконаний Лавринович.

Він відмовився прогнозувати, яке рішення винесе Апеляційний адміністративний суд Києва, де розглядається питання чинності указу президента щодо припинення повноважень Верховної Ради 6-го скликання і призначення позачергових виборів.

"Єдине, що можу сказати щодо цього: питання однозначно не є компетенцією цього суду. І неважливо, якого: окружного, апеляційного або вищого адміністративного. Це питання в компетенції виключно Конституційного Суду України", - наголосив Лавринович.

А подання до КС із цього приводу, на його думку, не було, "бо цей указ – один із небагатьох, які президент Ющенко підписав повністю відповідно до Конституції".

За словами першого віце-спікера, "за нинішніх українських реалій зірвати вибори можна, однак зробити це можливо аж ніяк не за допомогою юридичних інструментів".

"Вибори можна зірвати суто політичними умисними діями всупереч праву. До речі, саме так діяв суддя, який взяв справу до виконання за позовом БЮТ", - зазначив Лавринович.

Водночас, гроші на вибори, на його переконання, "можна взяти з резервного фонду, оскільки вибори в Україні – це, звичайно ж, нещасливий випадок".

Перший віце-спікер також вважає: "Звичайно, можна обійтися без реєстру (виборців), і провести відкриті й демократичні вибори. Для цього досить волі політичних сил бути чесними та відкритими і надавати можливість без перешкод підводити підсумки волевиявлення громадян. Однак у країні, де має місце така палка боротьба між опонентами, бажано мати інструменти, які б унеможливлювали будь-яке спотворення виборчої волі громадян. Реєстр виборців у цьому контексті, звичайно ж, дійовий інструмент".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування