Лавринович: Рада легітимна до нового скликання

Середа, 15 жовтня 2008, 13:55

Перший заступник голови Верховної Ради 6-го скликання Олександр Лаврінович заявляє, що вона є чинною і втратить свої повноваження лише після виборів.

Так він прокоментував в інтерв’ю газеті "День" дискусію щодо легітимності Верховної Ради 6-го скликання після указу президента про дострокове припинення її повноважень.

"Парламент VI скликання, обраний 2007 року, повинен працювати до 2012 року. Його повноваження припиняються достроково, це правда, бо вибори призначені на 7 грудня 2008 року, а не 2012-го. Тому повноваження парламенту VI скликання достроково припиняться після виборів, дата яких визначається указом президента", - сказав Лавринович.

"І мені дуже сумно, що навіть президенту не можуть нормально пояснити очевидні норми, адже потрібно розуміти, що парламент не може не існувати в країні, де є виборці, які цей парламент обрали", - додав він.

Лавринович зазначив, що йому "відверто кажучи, прикро, що такі питання (про легітимність парламенту) сьогодні виникають в Україні".

"В жодній країні світу не буває так, щоб навіть протягом одного дня не працював або уряд, або парламент, або президент. Це принцип безперервності влади, що існує у всіх без виключення країнах, де люди мають право обирати. Цей принцип закладений і в українську Конституцію", - наголосив перший віце-спікер.

"У нас не може бути жодного дня, щоб не було уряду, президента або парламенту. Частина I статті 90 Конституції говорить, що повноваження народних депутатів України та парламенту загалом припиняються в момент прийняття присяги наступним скликанням", - навів він норму Основного закону.

При цьому Лавринович зазначив, що конституційним є і рішення президента про розпуск Верховної Ради 6-го скликання та призначення позачергових парламентських виборів: "Це – рішення президента України, і він його прийняв відповідно до Конституції". "Чи зможуть усі державні установи, які зобов’язані організувати проведення цих виборів, провести їх у встановлені терміни (до 7 грудня), я прогнозувати не беруся", - додав він.

Водночас, на думку Лавриновича, після конституційних змін 2004 року "необхідне обов’язкове продовження реформи". "В нас президент та прем’єр-міністр керують окремими гілками виконавчої влади. Це згубно для країни".

"Якщо говорити про тимчасові терміни, то, звичайно ж, вибори зроблять неможливими внесення змін до Конституції у найближчій перспективі. Загалом же щорічні вибори – це дискредитація взагалі такого поняття як демократія. Такі вибори працюють на те, щоб люди почали сумніватися, чи є для них сенс обирати, і чи впливають вони реально на процеси, що відбуваються в країні, на рішення представників державної влади, яку вони обирають. І як тільки ця дискредитація пройде певну точку, громадяни будуть готові до будь-якої диктатури. Можливо, саме цього хтось і хоче", - припустив Лавринович.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...