У Наливайченка є питання до "Грифона" Луценка

Середа, 15 жовтня 2008, 14:17

Виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко заперечує участь співробітників спецпідрозділу "Альфа" у сутичці в Центральній виборчій комісії у вівторок.

Про це він заявив у середу на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

"Наші люди участі в сутичці не брали", - сказав Наливайченко.

За його словами, у вівторок до СБУ звернувся голова ЦВК Володимир Шаповал із проханням надати йому охорону.

У зв'язку з цим співробітники СБУ прибули до ЦВК, але "як тільки необхідність в цьому відпала – це було ще до обіду – вони залишили приміщення ЦВК", - зазначив Наливайченко.

Як відомо, у вівторок члени БЮТ Олег Ляшко і Андрій Павловський заявили, що спецпідрозділ "Альфа" у повному озброєнні та люди з Управління держохорони зранку заблокували приміщення ЦВК.

За їхніми даними, бійці "Альфи" не дають можливості народним депутатам ні залишити приміщення ЦВК, ні зайти всередину.

У свою чергу, член БЮТ Андрій Кожем'якін стверджував, що бійці спецпідрозділу "Альфа" у приміщенні ЦВК завдали тілесних ушкоджень трьом народним депутатам.

Крім того, на прес-конференції Наливайченко заперечив присутність бійців "Альфи" в дорадчій кімнаті Апеляційного адміністративного суду Києва 11 жовтня. "Це брехня, ми це спростовуємо", - сказав він.

Разом з тим Наливайченко зазначив, що охорону судді вказаного суду Михайлу Межевичу було надано за письмовим зверненням у зв'язку із застосуванням до нього фізичного насильства з боку народних депутатів та перешкоджання службовій діяльності.

За словами керівника СБУ, після порушення кримінальної справи за фактом втручання в діяльність судових органів за дорученням Генпрокуратури була створена слідчо-оперативна група із співробітників СБУ.

На сьогодні з'ясовано, що 11 жовтня в кабінеті голови суду знаходилося 4-5 депутатів від БЮТ, до судді застосовувалося насильство, що відображено у поясненнях свідків. Зокрема, суддю били по руках, не давали взяти ручку, увімкнути комп'ютер, забрали особисті речі судді (телефон), сказав Наливайченко.

Крім того, до приміщення суду особи, які перебували в ньому, підтягнули бойовиків кримінальних угруповань. У зв'язку із викладеним Наливайченко зазначив, що на сьогодні через такі обставини в СБУ виникає дуже багато питань до спецпідрозділу МВС "Грифон", на який законом покладено функції охорони судів.

"Я запропонував міністру внутрішніх справ включити співробітників міліції до слідчої групи для з'ясування обставин використання спецпідрозділів МВС, які фактично не охороняли суд, а сприяли заходженню до нього сторонніх осіб та охороняли тих, хто бив суддів", - сказав Наливайченко, додавши при цьому, що у вівторок він вдруге надіслав відповідного листа до глави МВС Юрія Луценка.

Як зазначив Наливайченко, керівництво МВС має поцікавитися діяльністю "Грифону". "Якщо знову така ситуація відбудеться в судах, міліція має відповідним чином спрацювати", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування