У Румунії сказали, що не збираються пити з України кров, як Дракула

Середа, 15 жовтня 2008, 14:57

Посол Румунії в Україні Траян Лауренціу-Христя переконаний, що Україна і Румунія можуть вирішити усі спірні питання між собою цивілізованим шляхом.

Про це він сказав під час круглого столу у Київському Інституті проблем управління імені Горшеніна, повідомили УНІАН в інституті.

"На відміну від легендарного румунського Дракули ми не маємо наміру нікого лякати чи смоктати кров. Доказом мудрості України і Румунії є те, що ми у стані вирішувати проблеми цивілізованим шляхом, в інтересах обох країн. Багато проблем Чорноморського регіону вирішується далеко не методами міжнародного права", - сказав посол.

Він спростував інформацію про те, що кількість громадян України, які отримали румунське громадянство, сягає сотень тисяч осіб. "Це поодинокі випадки", - підкреслив Лауренціу-Христя.

"Ми не заявляли голосно про підтримку інтеграції України до європейських структур, проте ми багато робимо в напрямку конкретної підтримки, зокрема, ми запропонували свою допомогу в експертизі візової політики Євросоюзу щодо України. Україні також треба вивчити помилки Румунії на шляху вступу до ЄС і уникнути їх", - сказав посол.

У свою чергу колишній посол України у Румунії Леонтій Сандуляк вважає, що українська дипломатія програла, коли не наполягла на вирішенні проблеми острова Зміїний у період вступу Румунії до НАТО.

Сандуляк, зокрема, сказав, що винесення проблеми острова Зміїний за рамки українсько-румунського договору в період, коли Румунія мала вступати до НАТО, є програшем української дипломатії.

"Українські дипломати могли наполягати, але не зробили цього, адже без вирішення цього питання Румунія ніколи б не змогла вступити до Північноатлантичного альянсу", - зауважив дипломат.

З ним погодився і депутат від партії регіонів Тарас Чорновіл, звинувативши вітчизняну дипломатію “у беззубості”.

"Ми знаємо, що міжнародний суд ніколи не дає однозначних висновків щодо територіальних спорів, тому ми приречені на довгий період трактувань можливого рішення Гаазького трибуналу щодо острова Зміїний", - вважає він.

Депутат зауважив, що сьогодні необхідно вирішувати і проблему надання румунського громадянства українцям, які не відмовились перед цим від українського.

“Завтра український парламент схвалить закон про кримінальну відповідальність за подвійне громадянство, і кілька десятків тисяч українських румунів опиняться поза законом”, - наголосив Чорновіл.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:48
Tesla скоротить 400 співробітників на своєму єдиному європейському заводі
17:30
Посол пояснила, як Сенат США голосуватиме за нову допомогу Україні
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Суд визнав нелегітимною раду з підтримки кінематографії бізнес-партнера Єрмака
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
Усі новини...