Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Оніщука пояснили, що Ющенко хотів як краще

Четвер, 16 жовтня 2008, 10:09

Організація окружних адміністративних судів Києва, запропонована президентом Віктором Ющенком, сприятиме підвищенню оперативності та якості вирішення судових справ.

Про це сказано в роз’ясненні Міністерства юстиції щодо підстав для ліквідації Окружного адмінсуду Києва та створення у столиці Центрального та Лівобережного окружних адмінсудів.

"Підтвердженням цього є забезпечення територіальної наближеності цих судів до людей, з урахуванням транспортного сполучення між правим і лівим берегом міста Києва", - зазначає Мін’юст.

"До того ж такі зміни у формуванні системи адміністративних суддів є не останніми, оскільки вони розпочали свою роботу зовсім недавно, а практика вже вимагає внесення відповідних коректив. Зокрема нині розглядається доцільність утворення Житомирського та Вінницького апеляційних адміністративних судів ", - додає міністерство.

"Отже, такі рішення не є спонтанними, а готуються на основі проведених аналізів практики діяльності адміністративних судів", - наголошується у роз’ясненні.

Мін’юст вказує, що подання про утворення Центрального та Лівобережного окружних адмінсудів Києва було внесено президенту ще наприкінці серпня 2008 року.

Міністерство наголошує, що "одним із принципів вільного доступу до правосуддя є територіально зручне місцезнаходження судів, наявність достатньої кількості суддів і судів на території України".

Президент, вказується в роз’ясненні, ліквідовуючи один суд і створюючи два інших, керувався, тим, що "дух і буква закону ("Про судоустрій") говорить про те, що правильно організована система судів є однією з гарантій справедливого та ефективного правосуддя, що має бути спрямоване на утвердження верховенства права через забезпечення доступу людей до правосуддя".

На сьогодні до територіальної підсудності Окружного адмінсуду Києва віднесено як виняток окремі категорії справ, відповідачами у яких є президент, Кабмін, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Нацбанк чи інший суб’єкт владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, тощо, зазначає Мін’юст.

"Це категорія складних справ, у яких високою є ймовірність тиску на суддів, і такий суд має бути здатним забезпечити оперативне, кваліфіковане та неупереджене їх вирішення", - наголошує міністерство, додаючи, що зараз значна кількість справ "у зв’язку з великим навантаженням на суддів" не призначаються до розгляду цього суду, що призводить до порушення конституційних прав громадян.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:12
Із 120 тонн проданого бурштину з України легальні тільки десь 40-50 – Мазепа
12:05
Голова МЗС Польщі: РФ бреше, що Польща хоче анексувати частину України
11:59
У Повітряних силах розповіли, чим РФ ударила по Смілі Черкаської області
11:55
У березні підприємці отримали кредитів на 4 мільярди за держгарантіями на портфельній основі
11:45
З 2022 року в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:40
Акції Meta впали на 19% після оприлюднення планів збільшення інвестицій у ШІ
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
Усі новини...