Тимошенко та Ющенко переплюнули всіх попередників

Четвер, 16 жовтня 2008, 10:45

На сьогодні у прем'єр-міністра Юлії Тимошенко 39 радників - 11 штатних і 28 позаштатних.

Команда консультантів Тимошенко за чисельністю вдвічі перевищує президентську (19 радників) і випереджає всі групи радників попередніх прем'єрів, пише "Дело".

Приміром, наприкінці минулого року після відставки уряду Віктора Януковича за ним вслід були відправлені 24 його радники. У 2006 році тодішньому главі Кабміну Юрію Єханурову давали рекомендації близько 30 осіб.

Кількість штатних консультантів за останні п'ять років не змінювалася: кожен новий глава уряду призначав на цю посаду максимально припустиме число - 11 осіб.

Серед радників Тимошенко чотири академіки, представник екс-президента Кучми у Верховній Раді Олександр Задорожній, перший віце-прем'єр Кабміну Єханурова Станіслав Сташевський, екс-представник України при ЄС Роман Шпек. Керує всіма радниками екс-секретар РНБО Віталій Гайдук.

Крім того, на громадських засадах Тимошенко консультує співдоповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен. Зарплату за свою роботу вона не одержує, як і всі позаштатні радники. Водночас кожен з них забезпечений робочим місцем у секретаріаті Кабміну.

На платній основі дають поради тільки штатні консультанти. За інформацією Кабміну, посадовий оклад штатного радника прем'єра складає 3073 гривні. З урахуванням усіх надбавок його реальний місячний дохід може перевищувати 10 тисяч гривень.

Крім того, як і всі держслужбовці, радники можуть бути забезпечені житлом, користуватися державним медобслуговуванням, одержувати матеріальну допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань.

Штатних радників можуть мати і перший віце-прем'єр з віце-прем'єр-міністром. Їхня кількість визначається штатним розкладом секретаріату Кабміну.

У свою чергу президент Віктор Ющенко оточений 19 радниками, 4 з яких працюють на позаштатній основі. У глави секретаріату президента Віктора Балоги - 11 штатних радників, ще 3 особи дають йому консультації на громадських засадах.

На сьогодні Ющенко випередив усіх своїх попередників за кількістю радників. З 2005 по 2008 рік на цій посаді побували майже 80 людей. Близько 50 з них одержували штатну посаду і повне забезпечення держслужбовця.

Левова частка таких призначень відбулася в 2005 році, коли відразу 45 людей стали затребуваними радниками на Банковій. Серед них: Леонід Черновецький, Святослав Вакарчук, Олександр Третьяков, Борис Нємцов та інші.

Скромнішим був екс-президент Леонід Кучма, який за 10 років президентства скористався послугами трохи більше як 60 радників. А перший президент Леонід Кравчук не зібрав навколо себе і 20 консультантів.

Оклад радника президента складає 2333 гривні на місяць, з урахуванням усіх надбавок його зарплата може перевищувати 1500 доларів на місяць.

Як і всі держслужбовці, радники можуть бути забезпечені житлом, користуватися державним медобслуговуванням, одержувати матеріальну допомогу на оздоровлення і для вирішення соціально-побутових питань. За 8 консультантами президента закріплені службові авто.

Оклад радників Балоги скромніший - 2060 гривень. Штатні радники Балоги користуються тими ж пільгами, що і консультанти Ющенка. У їхньому розпорядженні - житло, два службових автомобілі і соцпільги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування