Світова криза докотилася до швейцарських банків

Четвер, 16 жовтня 2008, 11:02

Глави держав "великої вісімки" заявили про намір провести найближчим часом зустріч з метою обговорення світової фінансової ситуації і порядку денного світових економічних реформ.

"Глави держав підтверджують намір тісно співробітничати і заявляють, що найближчим часом відбудеться зустріч глав держав ключових країн для прийняття порядку денного реформ, що відповідають викликам 21-го століття", - говориться в заяві лідерів "вісімки".

У той же час, найбільший швейцарський банк UBS залучить у капітал 6 млрд франків ($5,24 млрд) шляхом розміщення конвертованих облігацій на користь держави.

Як говориться в повідомленні UBS, банк досяг угоди з Національним банком Швейцарії про переклад неліквідних цінних паперів на суму до $60 млрд у капітал нового фонду.

"Це рішення істотно знижує невизначеність серед акціонерів і клієнтів UBS, а також збільшує стабільність фінансової системи", - говориться в повідомленні.

UBS внесе в капітал фонду $6 млрд, ЦБ Швейцарії - $54 млрд. Для того, щоб оплатити свою участь у фонді, UBS розмістить конвертовані ноти на користь Швейцарії.

А в США заступник голови ради керуючих Федеральної резервної системи Дональд Кон думає, що відновлення економіки малоймовірне до кінця 2009 року.

"Протягом довгого часу фінансовим фірмам необхідно буде підтримувати прибуток, щоб відшкодувати втрати і залучити капітал, а також скорочувати відношення боргу до капіталу й у багатьох випадках консолідуватися за рахунок злиттів і поглинань", - говориться в тексті повідомлення, з яким він виступав у середу в одному з університетів Нью-Йорка.

"Усе це вказує на тривалий період обережного кредитування і високу вартість капіталу щодо основних процентних ставок, таких як базова ставка ФРС, навіть при поліпшенні функціонування ринку", - думає Кон.

"Ціни на нерухомість, швидше за все, продовжать падати якийсь час, і запаси непроданих будинків, хоча і будуть зменшуватися, залишаться значними. У якийсь момент, однак, ціни на нерухомість почнуть стабілізуватися, попит буде підтриманий більш низьким рівнем цін і низьких процентних ставок, і відношення запасів і продажів стане больш рівним", - заявив він.

За словами Кона, ситуація в економіці буде залишатися гіршою належного рівня в наступному році і може покращитися тільки наприкінці 2009 року й у 2010 році.

У той же час, у четвер курс долара упав до єдиної європейської валюти, відігравши зростання за останні кілька днів, після публікації негативної статистики, зокрема, по роздрібних продажах у США у вересні, повідомляє Bloomberg.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування