"Верховний суддя" вимагає від Ющенка скасувати "грубу" ліквідацію

Четвер, 16 жовтня 2008, 13:40

Указ президента від 13 жовтня, яким ліквідовано Окружний адміністративний суд Києва та утворено Центральний і Лівобережний окружні адмінсуди столиці необхідно скасувати.

Про це йдеться в листі голови Верховного Суду України Василя Онопенка до президента Віктора Ющенка від 15 жовтня, повідомляє прес-служба Верховного Суду.

У ньому Онопенко вказує на "грубі порушення порядку ліквідації та утворення судів, встановленого Конституцією та законами України".

Так, зазначає голова ВСУ, відповідно до п. 23 ст. 106 Конституції, президент утворює суди у визначеному законом порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 20 закону "Про судоустрій" суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються президентом за поданням міністра юстиції, погодженим з головою Верховного Суду або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.

"До мене як до голови Верховного Суду подання міністра юстиції щодо утворення та ліквідації зазначених вище судів на погодження не надходило і відповідно не могло бути погоджено", - заявляє в листі Онопенко.

"За повідомленням голови Вищого адміністративного суду України Пасенюка О.М. (лист від 15 жовтня 2008 року № 1720/18/13-08), зазначене подання Міністра юстиції України ним також не погоджувалося", - додає голова ВСУ.

Крім того, зазначає Онопенко, відповідно до ч. 3 ст. 20 закону "Про судоустрій" підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна адміністративно-територіального устрою, передислокація військ або реорганізація Збройних Сил України, зміна визначеної цим законом системи судів, а також інші підстави, передбачені законом.

Голова Верховного Суду зазначає, що на момент видання вищезазначеного указу президента жодної з підстав, передбачених цією нормою закону, "не існувало".

Як відомо, Онопенко свого часу був депутатом Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко (2002, 2006 роки), до якого увійшов напередодні парламентських виборів-2002 у складі УСДП.

Верховний Суд України він очолив у вересні 2006 року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...