Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Член ЦВК: вибори доведеться чи перенести, чи скасувати

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 13:45

Відновити виборчий процес в Україні для належного проведення позачергових парламентських виборів 7 грудня важко, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"У будь-якому випадку – і не в суді навіть перша причина – уже давно пропущені всі терміни, щоб можна було встигнути і належним чином підготуватися до голосування", - заявив Магера в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

Так, за його словами, 11 жовтня сплив останній термін, коли ЦВК мала замовити виготовлення виборчих бюлетенів, починаючи з закупівлі спеціального паперу.

Крім того, Конституційний Суд 16 жовтня визнав неконституційним постанову Кабінету міністра, яким ЦВК дозволялося укладати угоди з одним виконавцем на виконання окремих робіт зі створення Державного реєстру виборців.

"Виходячи з даного рішення, де КС сказав, що для Держреєстру мають бути створені умови конкуренції в підприємницькій діяльності, і жодних винятків нема, це означає, що такі ж правила існують і в частині виготовлення бюлетенів. А це означає, що ЦВК, на жаль, буде позбавлена можливості укладати угоди з одним виконавцем, потрібно буде оголошувати тендер з усіма процедурами і дотриманням певних термінів", - зазначив Магера.

"Це абсолютно блокує виборчий процес, і я не уявляю, яким чином у такій ситуації проводити вибори чи навіть референдум", - підкреслив він.

"Ми все думаємо про свободу конкуренції в підприємницькій діяльності, але абсолютно не думаємо, яким чином упровадити Держреєстр чи яким чином проводити вибори. Тому виникла ще одна проблема, яка, на жаль, породжена рішенням КС ", - додав заступник голови ЦВК.

Він також нагадав, що досі не вирішене питання про виділення коштів із держбюджету на проведення виборів.

"Звісно, це дуже добре, що є проект закону, який розробив Кабінет міністрів, і я сподіваюся, що Верховна Рада зможе ухвалити зміни до держбюджету і передбачити такі кошти", - зазначив Магера.

"Я, звісно, не можу і не маю права вказувати президенту, але президент очевидно поставлений у такі умови, коли йому потрібно буде рішення приймати – чи переносити вибори на інший день, чи виходити на консультації з депутатськими фракціями і приймати рішення про доцільність чи недоцільність проведення цих виборів", - зазначив Магера.

У будь-якому випадку, ЦВК як правозастосовний орган, буде виконувати положення чинного законодавства, рішення КС і судів загальної юрисдикції, підкреслив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування