Кучма: "Будь-який чих у світі для нас – запалення легень"

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 14:07

Негативних наслідків фінансової кризи можна уникнути через жорстку бюджетну політику, вважає екс-президент Леонід Кучма.

Про це він сказав під час засідання "Українського форуму", навівши приклад кризи 1997-1998 років.

"У Росії в тому році відбувся дефолт. А нам його вдалося уникнути завдяки найжорстокішій бюджетній політиці. Ми різко зменшили державні витрати, не стали на шлях соціального збільшення витрат, дали серйозні преференції реальному бізнесу", - сказав Кучма.

За його словами, ці преференції допомогли врятувати в першу чергу металургійну промисловість, "яка була найголовнішою курочкою, що несла золоті яєчка".

Серед негативів української економіки, які впливають на її зовнішню вразливість, Кучма назвав, зокрема, звуженість внутрішнього ринку і розширення роботи на експорт.

"Більше 50% всієї економіки працює на експорт, а в деяких галузях економіки частка експорту перевищує 70%. І ми завжди вразливі з цієї точки зору. Будь-який чих у зовнішньому світі в економіці для нас – запалення легень", - заявив він.

При цьому, говорячи про світову фінансову кризу, Кучма зазначив, що "це тільки ще квіточки". "Перед нами - системна економічна криза", - сказав він.

"Ми сьогодні тільки працюємо над порятунком банківської системи, і це правильно. Але давайте подивимося на прогноз МВФ, згідно з яким економіка в наступному році буде розвиватися на рівні максимум 0,9%, і всі експерти говорять, що це оптимістичний прогноз. Для нас це означає негативну кон'юнктуру, тобто зовнішні ринки", - зазначив екс-президент.

Ще одним негативним наслідком світової фінансової кризи Кучма назвав відтік короткострокових іноземних капіталів і необоротність зниження іноземних інвестицій в українську економіку.

При цьому Кучма заявив, що в даній ситуації головне - не допустити розвалу банківської системи.

Так, ситуацію з Промінвестбанком він порівняв з історією банку "Україна".

"Це був найсистемніший банк, де представництво в кожному селі було. В одну мить його не стало. Так і Промінвестбанк. 6-те місце в рейтингу. Він кредитував реальну економіку, промисловість. Тепер кажуть, що його практично не існує", - сказав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News