Яценюк розповів про свою партію і про те, з ким він піде на вибори

Понеділок, 20 жовтня 2008, 11:02

Спікер Арсеній Яценюк продовжує роботу над створенням власної політичної сили, однак поки не має наміру самостійно брати участь у позачергових парламентських виборах.

Про це Яценюк розповів в інтерв'ю "Экономическим известиям".

"Так, політична партія буде, процес йде, і це дуже складний процес", - сказав він, додавши при цьому, що не хоче перетворювати політичну партію на політичний проект.

"Можна йти вже на ці вибори. Зібрати спонсорів, створити Блок Яценюка, і я одержу ці три відсотки. У чому зміст? Зайти в парламент із 25 депутатами і з мільйоном зобов'язань, щоб потім усі говорили, що ти не відрізняєшся від всіх інших? Набрав, мовляв, олігархів, які тобі профінансували кампанію, щоб пригріти себе в парламенті. Я не бачу сенсу в такій операції. А самостійно на ці вибори я не встигну піти", - сказав Яценюк.

Водночас він не виключає, що піде на вибори в складі "якогось блоку демократичних сил", якщо він буде створений.

На питання, хто може увійти до його партії, Яценюк відповів:

"Я не буду відмовлятися від людей старшого покоління. Кажуть, мовляв, це буде команда молодих реформаторів. Я лякаюся слова "реформатор". Воно має різну історію. Це буде команда досвідчених людей різних поколінь".

"Нам не по дорозі з тими, чия політична і бізнес-репутація — у великих чорних і сірих плямах. Політики повинні займатися політикою, а бізнесмени — бізнесом. Це не буде партія фінансистів, це не буде партія економістів. У противному випадку така партія може претендувати в кращому випадку на 5-7%. Це буде партія людей, які переживають за себе, своїх дітей і сильну Україну", - додав він.

Говорячи про ідеологію своєї майбутньої партії, Яценюк зазначив, що в ній потрібно передбачити кілька параметрів.

"Насамперед, це демократія в політиці; відсутність одного центру впливу, відсутність залежності суспільства від однієї людини, можливість диверсифікувати політичний вплив. Те ж саме — в економіці: рівні правила для усіх і відсутність монополії", - додав він.

Говорячи про свою роботу на посаді спікера, Яценюк зазначив, що частина повноважень голови парламенту "абсолютно надумана, особливо коли говорять про те, що це третя особа в країні".

"Спікер не повинен бути ні третьою, ні другою особою в державі. Це організатор законодавчого процесу, організатор парламенту…Якщо голова ВР впливає на ситуацію, то це може розцінюватися як зловживання своїм правом, а не використання його", - сказав він.

"Голова ВР повинен виконувати класичні функції спікера — як у британців і американців. Це в нас у нього така політична роль — щодня сидіти на трибуні і втихомирювати депутатів. Якщо не втихомирювати, то це чисто технічна посада, особливо якщо в коаліції є 250-300 голосів. Чому я не був просто технічним спікером? Тому що щодня доводилося шукати консенсус. У керівників фракцій я був основною ланкою діалогу", - додав спікер.

На питання, яку посаду в ієрархії влади він хотів би посісти в майбутньому, Яценюк відповів:

"Я пройшов у своїй ієрархії багато посад. Непройдених посад залишилося дві. Не буде посади, ну і бог з ним. У мене немає таких сильних амбіцій, тому що усе, що має початок, рано або пізно закінчується. Немає вічних політиків, посад і крісел. Не можна робити фетиш з посад, усередині себе цього не можна допускати. Це як інфекція владою".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News