Яценюк вирішив довідатися в КС, "чи можна реанімувати труп"

Понеділок, 20 жовтня 2008, 11:16

Спікер Арсеній Яценюк звернувся до Конституційного Суду з проханням розтлумачити, чи має право Верховна Рада збиратися на засідання після указу президента про припинення її повноважень.

Про це Яценюк сказав в інтерв'ю "Экономическим известиям", відповідаючи на питання, чи повноважна Верховна Рада 6-го скликання.

"Є велика дискусія з цього приводу. Якщо проаналізувати світову практику, ситуація виглядає так: у 70% випадків парламент припиняє роботу — на те воно і є дострокове припинення повноважень. У нас тут прогалина у законодавстві, тому я звернувся до КС, щоб у нас було чітке роз'яснення, чи можемо ми засідати", - сказав він.

"Чи можна реанімувати труп? Ні. А якщо можна, то в такому випадку ми народимо Франкенштейна — саме таким буде відновлений парламент. Але ми точно маємо право засідати, якщо президент на один день призупинить дію указу, як це було в 2007 році", - додав Яценюк.

Він також сказав, що зустрічався з членами ЦВК і тепер переконаний, що вибори можна проводити і без змін до закону — усе зможуть врегулювати роз'яснення ЦВК.

"На фундаментальні зміни закону до позачергових виборів ніхто не піде. До цьому потрібно готуватися ґрунтовно, у рамках виборчого кодексу", - зазначив спікер.

Яценюк також припустив можливість перенесення дати виборів з 7 грудня на більш далекий термін у зв'язку з ситуацією, що склалася навколо оскарження указу президента про розпуск парламенту.

"Якщо зриваються календарні терміни, — це може бути основою для визнання виборів недійсними, тому така гіпотетична можливість існує. Якщо будуть зірвані календарні терміни проведення виборчої кампанії через те, що указ постійно оскаржується, і через те, що ЦВК не засідає і не формуються виборчі комісії, необхідно буде переносити дату виборів", - сказав він.

Водночас, на думку Яценюка, "цей процес не вічний" і "він рано чи пізно закінчиться".

"Теоретично дата виборів може бути перенесена, а практично вибори не можуть бути скасовані. Хоч я і є затятим супротивником дострокових виборів, але політичну кризу неможливо по-іншому вирішити", - сказав він.

Яценюк також вважає, що в результаті перевиборів ситуація в парламенті зміниться не істотно.

"Різниця між коаліцією й опозицією буде чотири-п'ять голосів", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування