Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко кличе на боротьбу з наркобізнесом

Понеділок, 20 жовтня 2008, 13:27

Президент Віктор Ющенко констатує проблему фінансового забезпечення програми з боротьби з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом.

Про це він сказав під час засідання координаційної ради з проблем ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії, повідомляє прес-служба глави держави.

Відкриваючи нараду, президент наголосив, що визначив боротьбу з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом одним із пріоритетних завдань державної політики в галузі охорони здоров'я.

Президент нагадав, що за національними даними в країні проживає близько 440000 ВІЛ-інфікованих (1,6% дорослого населення).

"Лише протягом першого півріччя 2008 року було зареєстровано на 8% більше ВІЛ-інфікованих, ніж за аналогічний період попереднього року", - сказав Ющенко, додавши - продовжує зростати смертність від СНІДу.

За словами президента, особливе занепокоєння викликає збільшення кількості ВІЛ-позитивних жінок - відтак і кількість народжених ними інфікованих дітей.

У контексті протидії ВІЛ/СНІДу Ющенко окремо наголосив на важливості боротьби з наркобізнесом та наркоманією.

Він нагадав, що в Україні нараховується понад 180 тисяч лише зареєстрованих наркоманів - однак експерти вважають, що кількість наркозалежних найближчим часом сягне 1 млн. осіб.

"До боротьби з наркобізнесом маємо підходити скоординовано та всебічно. Наркобізнес - система, і боротись із ним також маємо системно", - підкреслив Ющенко.

При цьому він відзначив, що в серпні було затверджено план першочергових заходів з протидії у 2008 році незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

Говорячи про проблему поширення в Україні туберкульозу, президент відзначив зменшення захворюваності більш ніж на 5% протягом останніх двох років.

Водночас президент констатував, що ситуація з проблем ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії й надалі залишається складною, додавши, що йдеться і про проблему фінансового забезпечення, "яка є дуже гострою".

"Ті показники, які є у бюджеті цього року, і ті, які пропонуються у бюджеті наступного року далеко не відповідають ситуації, що склалася у цьому напрямку", - пояснив Ющенко.

У засіданні беруть участь заступник генсекретаря ООН, виконавчий директор об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу Пітер Піот, міністр охорони здоров'я Василь Князевич, міністр праці та соцполітики Людмила Денисова, міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, генпрокурор Олександр Медведько, заступник глави секретаріату президента Юрій Богуцький, засновник благодійного фонду "АНТИСНІД" Олена Франчук та інші.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування