Ющенко пропонує створити фонд для викупу банків

Понеділок, 20 жовтня 2008, 15:51

Президент Віктор Ющенко ініціює створення стабілізаційного фонду для викупу збанкрутілих під час кризи підприємств і банків.

"Вноситься ініціатива про створення державного стабілізаційного фонду", - сказав президент на початку засідання Ради нацбезпеки та оборони.

Ющенко зазначив, що розмір цього фонду має скласти декілька десятків мільярдів гривень, які слід направити на підтримку внутрішнього ринку і тих галузей, які постраждали внаслідок падіння світової економіки.

"Не виключено, що за рахунок цих коштів відбуватиметься викуп системоутворюючих підприємств, в тому числі банків", - додав президент.

Крім того, Ющенко повідомив, що на РНБО вноситься ініціатива про збільшення фонду гарантування вкладів населення на 1 мільярд гривень - "за рахунок понадпланових прибутків Нацбанку".

Президент зазначив, що це дозволить збільшити до 100 тисяч гривень гарантований мінімум компенсаційних виплат вкладникам банків.

"Якщо всі компетентні органи доведуть це рішення до виконання, то 98% вкладів населення будуть гарантовані державою", - наголосив президент.

Окремо Ющенко дорікнув уряду за проведення незбалансованої бюджетної політики.

"Нам треба відійти від непродуманих речей, які часто трапляються в бюджетній політиці. Ми мали б вкрати менші витрати, якби проводили більш збалансовану бюджетну політику", - зазначив президент.

Ющенко додав, що Міністерством фінансів, Нацбанком та експертами підготовлено проект закону щодо мінімізації фінансової кризи.

Президент зауважив, що подолання кризи має об'єднати всіх: "Сьогодні нам всім треба бути українцями, незалежно - мова йде про журналіста, банкіра чи міністра".

При цьому Ющенко заявив, що влада повинна "зберегти довіру" до себе. "Головна мета сьогоднішнього засідання – уряд, Нацбанк та інші інституції повинні говорити одним голосом, давати спільні оцінки і чіткі пояснення", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування