Яценюк подивився телевізор, і захотів застрелитися

Понеділок, 20 жовтня 2008, 23:07

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк прогнозує, що на подолання світової фінансової кризи знадобиться рік-півтора.

Таку думку він висловив у програмі "Свобода слова" на каналі ICTV у понеділок.

При цьому Яценюк відзначив, що українська криза безпосередньо пов'язана зі світовою, але також спричинена "абсолютно бездумною" бюджетною політикою.

"Немає поки що дна світової фінансової кризи, а отже ми не досягнули остаточних мінусових показників української фінансової кризи. Навіть півроку не вистачить на те, щоб вийти на докризові показники. Я сподіваюсь, що світ, а з ним і Україна, вийдуть на докризові показники за рік-півтора", - зазначив голова парламенту.

Щоб подолати кризу, Яценюк пропонує поновити суттєвий державний вплив через державне регулювання економіки.

На запитання, чи реальний план прем’єра Тимошенко по виходу з кризи через створення антикризової коаліції, Яценюк зазначив, що для кожної кризи треба шукати "ліки, які лікують, а не заліковують".

"Будь-які створення умовних мегаколіцій не є реальним. Це треба було пропонувати півроку тому. Сьогодні, на жаль, єдиним виходом є провести дострокові вибори", - заявив Яценюк.

При цьому він висловив сумнів, що депутати в Раді проголосують пакет стабілізуючих законопроектів, оскільки вони містять непопулярні кроки.

"З такими промовами, які я зараз буду вимовляти не дадуть не те що 3%, а навіть 0,3%. Але я не буду брехати", - зазначив він, перед тим як назвати необхідні для економіки кроки.

За його словами, це замороження соціальних виплат, перегляд тарифів, стимулювання економіки.

"Збільшення соціальних видатків і зарплатні, як раніше планувалося, є нереальними. Ми піднімали зарплату на 10% - інфляція була 9%, ми підняли зарплату на 20% - інфляція стала 18%... Якщо ми піднімемо в наступному році на 40%, інфляція буде 50%. Хіба це не зрозуміло?", - зауважив Яценюк.

"Пакет непопулярний, який не буде підтримуватися політичними силами. Але треба розуміти, що 2009 рік складний. І якщо ми його пройдемо в складнощах, то в нас є шанс на 2010-2011 рік повернути економічне зростання. Якщо ми підемо тим шляхом, яким ідемо 4 роки, ми остаточно скотимося до прірви", - попередив спікер.

Єдиним позитивом світової кризи Яценюк назвав падіння ціни на нафту. Тепер і ціна на газ не матиме параметрів 500-400 доларів. На його думку, ціна для України на наступний рік може скласти +- 250 доларів.

Крім того, Яценюк попросив політиків і журналістів обережніше ставитися до слова криза.

"Ви знаєте, я вчора подивився новини. І знаєте, хотів взяти пістолет застрелитися, а потім повіситися. Жодна країна не дозволяє так знущатися над собою. Одна з наших країн-сусідів між іншим має певне табу на слово криза. А ми так налякали себе цією кризою, що всі в неї не тільки повірили, але й почали все робити, щоб вона відбулася. Треба притушити політичну риторику", - зазначив Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування