Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Медведька ще не вирішили, що робити з "блокувальниками" суду

Вівторок, 21 жовтня 2008, 11:37

У Генеральній прокуратурі ще не прийнято рішення за матеріалами СБУ для порушення кримінальної справи за фактом блокування роботи Київського апеляційного адміністративного суду.

Про це газеті "Комерсант-Україна" повідомили в прес-службі Генпрокуратури.

"Запит вивчається. Якщо і буде ухвалено рішення про порушення кримінальної справи, то вона буде порушена за фактом порушень, а не проти конкретних осіб", - сказав голова прес-служби відомства Юрій Бойченко.

"Утім, якщо слідчий побачить склад злочину в діях конкретних осіб, то справа буде перекваліфікована", - додав він.

Як стало відомо в понеділок, Служба безпеки направила в Генпрокуратуру матеріали для порушення кримінальної справи "у зв'язку з подіями, що відбулися в Київському апеляційному адміністративному суді (КААС) з 11 по 14 жовтня".

"За дорученням Генпрокуратури Службою безпеки проведена перевірка звернення судді Усенко В. Г. щодо блокування сторонніми особами суддів КААС у дорадчій кімнаті під час розгляду апеляційної скарги", - йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті СБУ.

У ході перевірки Службою безпеки встановлено, що крім "сторонніх осіб" "блокування роботи суду спецпідрозділами МВС "Грифон" і "Беркут" здійснювалося за особистим наказом голови МВС Юрія Луценка".

Події в КААС почали розгортатися після того, як окружний адмінсуд Києва на забезпечення позову БЮТ призупинив дію указу президента про розпуск Верховної Ради, заборонивши Центвиборчкому починати будь-які кроки з організації позачергових виборів.

"Матеріали СБУ містять свідчення свідків і безпосередньо суддів, які розповідають, як депутати били їх по руках. Одному судді не давали взяти ручку, іншому – ввімкнути комп'ютер. Ще в одного судді депутати відібрали телефон. Є також свідчення, як один депутат погрожував судді викинути його з вікна", - розповіла газеті прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Відповідно до ч. 2 ст. 376 Кримінального кодексу ("втручання в діяльність судових органів") особам, які брали участь у блокуванні КААС, загрожує "позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 5 років, або арешт на термін до 6 місяців, або позбавлення волі на термін до 3 років".

У МВС причетність Луценка до блокування роботи КААС спростували. "Ви можете собі уявити, щоб міністр особисто командував сержантами? Це нереально! Я особисто дав накази начальнику департаменту громадського порядку посилити охорону КААС "Беркутом", - заявив виданню заступник голови МВС, начальник міліції громадської безпеки Олександр Савченко.

А депутат від БЮТ Володимир Бондаренко сказав, що вони будуть "вимагати розслідування діяльності президента і СБУ стосовно цього суду".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...