Обама переймається через енергозалежність України

Вівторок, 21 жовтня 2008, 14:20

Залежність України від російських енергоресурсів загрожує її майбутньому.

Про це йдеться в книзі кандидата в президенти США Барака Обами "Зухвалість надії", яка була сьогодні презентована в Москві, повідомляє УНІАН.

"Я зрозумів, до чого може привести залежність країни від іноземних джерел енергії в 2005 році, коли ми з сенатором Діком Лугаром побували в Україні, де зустрічалися з новообраним президентом Віктором Ющенком", - розповідає Обама.

Він зазначив, що вибори Ющенка свого часу стали світовою новиною номер один: виступивши проти правлячої партії, яка десять років тільки й робила, що підлаштовувалася під сусідню Росію, Ющенко пережив спробу отруєння, спотворення результатів виборів, загрози Москви, і тоді весь український народ піднявся в "помаранчевій революції" - мирних масових демонстраціях, які закінчилися його обранням на пост президента.

За словами кандидата в президенти США, після президентських виборів в Україні вирували пристрасті, і всі розмови незмінно зверталися на лібералізацію демократії і економічні реформи.

"Але із розмов із самим Ющенком і його кабінетом ми незабаром зрозуміли, що в України є серйозна проблема – абсолютна залежність від поставок природних нафти і газу з Росії", - йдеться в книзі.

"Тоді Росія вже ясно дала зрозуміти, що не збирається продавати енергоносії Україні за цінами, що нижче світових, що означало збільшення тарифів у зимові місяці, прямо перед парламентськими виборами", - згадує Обама.

Він зазначив, що тоді проросійські сили в Україні відверто втішалися, оскільки, попри всю полум`яну риторику, помаранчеві прапори, демонстрації, особисту мужність Ющенка, Україна так і залишилася залежною від свого колишнього господаря.

"Країна, яка не може контролювати свою енергетику, не владна над своїм майбутнім. В України в цьому відношенні вибір невеликий, але у більш заможних і могутніших держав, він, безумовно, є", - впевнений Обама.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News