Рада суддів попросить Ющенка скасувати ліквідацію

Вівторок, 21 жовтня 2008, 17:46

Рада суддів України має намір звернутися до президента Віктора Ющенка з проханням скасувати указ про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

Про це повідомив голова Верховного суду України Василь Онопенко у вівторок в інтерв'ю журналістам, посилаючись на підготовлені проекти документів, які має ухвалити президія Ради суддів на своєму засіданні у вівторок.

"Я думаю, що сьогодні президія Ради суддів ухвалить кілька рішень... звернення до президента про скасування указу про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва... ми просимо президента скасувати свої укази (про ліквідацію Окружного адмінсуду і створення Центрального і Лівобережного окружних адмінсудів Києва)", - сказав Онопенко.

При цьому він підкреслив, що Центральний окружний адмінсуд був створений не за належним порядком, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи на засіданні президії ради суддів, Онопенко сказав, що "і ліквідація (Окружного адмінсуду і створення Центрального і Лівобережного окружних адмінсудів Києва) проведені не просто з грубим порушенням чинного законодавства... процедура була грубо порушена".

Він підкреслив, що сам особисто не бачив жодного документа з приводу створення судів і ліквідації окружного адмінсуду: "Створені якісь віртуальні суди".

Онопенко нагадав, що для призначення голови суду необхідне проведення відповідної процедури, якої не було: "З'являється якийсь голова, якогось суду і приймає якесь рішення, яким скасовується рішення законного суду".

Він також висловив подив тому, що щодо судді окружного адмінсуду Києва, який виніс ухвалу про призупинення дії указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, було порушено кримінальну справу.

"Я вважаю, що усе, що було зроблено зі створення судів, з переведення суддів (призначення указом президента на посаду голови Печерського суду Володимира Колесниченка і звільнення Інни Отрош) було грубим порушенням", - сказав голова ВСУ, зазначивши, що він не давав згоди про переведення суддів.

За словами голови Верховного суду, єдиним виходом із наявної ситуації є скасування президентом своїх указів і неблокування роботи судів депутатами.

"Я засуджую дії тих депутатів, які втручаються в діяльність судів... Це ні що інше, як тиск на суддів", - сказав Онопенко журналістам і порекомендував парламентарям надалі утриматися від подібних дій.

За словами голови Верховного суду, якщо органи прокуратури вбачають у діях депутатів порушення, необхідно з цим розбиратися. "Це все питання, можливо, на грані кримінального переслідування", - зазначив він, наголосивши, що "і депутатів можна притягти до карної відповідальності, але це трохи складніше зробити".

У свою чергу, повідомив Онопенко, Рада суддів звернеться до всіх суддів України з проханням "не підігравати політичним силам": "Ми звертаємося до всіх суддів, щоб вони утрималися від цього".

Також, за його словами, президія Ради суддів також звернеться в ПАРЄ й ОБСЄ в зв'язку з наявною в Україні ситуацією навколо судів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування