Ющенко просить вкладників не хвилюватися

Вівторок, 21 жовтня 2008, 17:56

Вкладникам українських банків не варто хвилюватися за свої депозити, запевняє президент Віктор Ющенко

Про це він заявив під час круглого столу з редакторами та представниками провідних економічних видань.

Головна тема розмови - антикризовий план, покликаний стабілізувати фінансовий сектор України та мінімізувати негативний вплив на національну економіку світової фінансової кризи.

Президент нагадав, що у понеділок РНБО рекомендувала вжити антикризових заходів за чотирма основними напрямками.

Йдеться про кроки з метою запобігання глибокій рецесії в національній економіці; перегляд бюджетної політики в частині видатків; забезпечення державних і корпоративних фінансових зобов'язань за зовнішніми запозиченнями; стабілізацію національної валюти та чітку і прогнозовану курсову політику.

"У цих чотирьох напрямках я бачу корінне завдання сьогодні уряду, Національного банку, міністерств фінансів та економіки, суб'єктів господарювання", - сказав Ющенко.

На переконання президента, парламент має розглянути законопроекти (близько 20), що стосуються плану антикризових заходів, пакетом. Ющенко відзначив, що йдеться про закони, до яких наразі необхідно внести зміни, та законопроекти, які потрібно ввести в дію в 2009 році.

Говорячи про неприпустимість рецесивних процесів у економіці, президент відзначив, що для її активізації можна використовувати різні механізми - зокрема рефінансування комерційних банків, реалізацію відповідної фіскальної та тарифної політики.

Президент окремо наголосив на важливості проведення більш жорсткої бюджетної політики. "Задача - як оптимізувати видатки державного бюджету", - підкреслив він. У цьому контексті Ющенко відзначив, що при цьому мають бути збережені реально досягнуті на сьогодні рівні заробітних плат, пенсій тощо. "Це ми розглядаємо як абсолют, який не піддається дискусії", - підкреслив Ющенко, водночас відзначивши - бюджетну політику потрібно перевести в "більш конструктивне інвестиційне русло".

Відзначаючи важливість прогнозованої курсової політики, президент звернув увагу на актуальність питання збереження довіри вкладників до банківської системи. "Утримавши позицію депозитів, можна ясно сказати, що ми можемо утримати стабільну банківську систему", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News