Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку і Тимошенко радять не втручатися в суди

Середа, 22 жовтня 2008, 10:18

Українські політики мають припинити втручатися у суди, закликала напередодні міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

Як зазначила директор московського представництва цієї міжнародної організації Аллісон Ґілл у коментарі Радіо "Свобода", суди у нинішньому політичному протистоянні в Україні використовують обидві його сторони.

"Обидві сторони в нинішньому політичному протистоянні в Україні використовують суди. І це прийнятно. Але неприйнятно втручатися в дії судів", - заявила вона.

Останні події

Ґілл зазначила, що у Human Rights Watch дізналися, що президент Віктор Ющенко звільнив суддю Окружного адміністративного суду Києва і ліквідував сам суд, коли той ухвалив рішення на користь Блоку Юлії Тимошенко. З іншого боку, прихильники прем’єра блокували зал судових засідань Апеляційного адмінсуду Києва.

Це нормально, коли політики звертаються до судів, але ганебно – втручатися в незалежну діяльність тих самих судів, наголосила вона.

Представниця Human Rights Watch переконана, що "для того, щоб зберегти демократичну систему України, потрібно використовувати існуючі інститути і давати їм змогу функціонувати незалежно".

"Якщо звертатися до судів і поважати їхні рішення, то тоді суди будуть повноцінними інститутами", - переконана Ґілл.

На зауваження, що в такому разі один із учасників політичного протистояння відразу ж почне звинувачувати суди у заангажованому рішенні, вона відповіла: "За це часто суди критикують, але це означає, що так завжди відбувається".

"В Україні треба звертати увагу не на те, що сторони говорять про судові рішення, а на те, що вони роблять. Суди мають функціонувати і судді не повинні боятися, що вони втратять роботу, або їхнє робоче місце реорганізують, якщо вони схвалять непопулярний вердикт. Зараз становище в українських судах дуже складне", - зазначила Ґілл.

Вона висловила сподівання, що заклик її організації матиме вплив в Україні.

Правозахисники з Human Rights Watch раніше закликали українських політиків поважати незалежність судової гілки влади. За оцінкою цієї організації, президент України втручався у правосуддя на тлі загострення політичного конфлікту з прем’єром.

"Як президент демократичної країни, Ющенко не повинен втручатися у суди, коли вони ухвалюють рішення, які йому не подобаються", - заявила Ґілл.

За її словами, те, що працівники спецслужб, нібито захищаючи суддів, присутні у залі засідань, щонайменше створює враження залякування, чи навіть втручання в ухвалення рішення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...