Ющенко каже, що Тимошенко довела країну до голоду

Середа, 22 жовтня 2008, 10:59

Президент Віктор Ющенко вважає однією з причин фінансової кризи в Україні слабку бюджетну політику уряду.

Таку думку він висловив в інтерв’ю економічним виданням, яке цитує "Дело".

"Для початку необхідно розібратися, з яких компонентів складається фінансова криза у контексті України. Говорячи про внутрішні фактори, у першу чергу, потрібно звернутися до бюджетної політики 2008 року. Більш слабкої бюджетної політики країна не знала", - зазначив він.

"Про що може йти мова, якщо видатки соціального характеру зросли на 41-43%? У той час як зростання заробітних плат, соціальних виплат — це готівковий агрегат, це найменш керований компонент грошової маси. Така непродумана соціальна політика призвела до відповідних інфляційних наслідків", - запевнив президент.

Він нагадав, що реальне зростання заробітної плати за 8 місяців поточного року склало 11,2%, соціальної допомоги — 9,5%. Це найнижчі показники з 2000-2001 років.

"Коли зросла інфляція після першого кварталу, для її лікування було обрано ревальвацію гривні та жорстку монетарну політику — ми отримали кредитний голод. Що ми маємо — інфляція провокується бюджетними чинниками, а реагували ми на неї монетарними методами", - зазначив він.

"У результаті галузі, найбільш залежні від стороннього фінансування, наприклад, будівництво, почали "згортатися". Іншими словами, з інфляцією ми починаємо боротися через обмеження економічної активності. Але при цьому не змінюємо бюджетну політику", - сказав Ющенко.

Президент порадив змінити політику видатків. "Іншими словами, більш жорсткою зробити бюджетну політику. При цьому необхідно зберегти досягнуті стандарти по заробітній платі, пенсіях. Але разом з тим переорієнтувати бюджетну політику із такого рясного соціального популізму на більш конструктивне інвестиційне русло", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування