Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пірати погрожують, що команда "Фаїни" помре

Середа, 22 жовтня 2008, 11:03

Найближчим часом ситуація на захопленому сомалійськими піратами судні "Фаїна" може стати критичною.

Про це в середу пише газета "Сегодня", яка супутниковим телефоном змогла зв'язатися із судном.

За словами одного з піратів, їхнього лідера Мохамеда зараз немає на місці, а екіпажу трубку він не дасть.

"З екіпажем все дуже погано, на кораблі немає ні води, ні їжі", — сказав пірат дуже поганою англійською мовою і кинув слухавку.

Другий раз розмова була дещо довшою. "Передайте усім, що команда помре. Може, вже завтра", — сказав він і знову кинув слухавку.

У свою чергу представник судновласника і керівника компанії "Томекс" Віктор Муренко розповів, що тиждень тому на судні закінчилися їжа і вода.

Якийсь час пірати годували наших моряків, привозячи провіант з берега. Але починаючи з 21 жовтня припинили це робити. Це підтвердили й у МЗС. Але, за його інформацією, запаси провізії, води і палива вже в середу передадуть на борт "Фаїни".

"Відпрацьовувалися морський і повітряний варіанти доставки, зупинилися на другому, щоб вантаж скинули вертольотом з одного з військових кораблів", — додає він.

Муренко говорить, що стан здоров'я всього екіпажу в нормі. "Хлопці хоч і виснажені, але ніхто з них не хворів. Єдине, вони всі морально змучені. Їх тримають усіх в одній кімнаті. Випускають тільки кухарі на камбуз, старшого механіка до двигуна і капітана на місток", — говорить Муренко.

За його словами, пірати жодного разу не змінювали суму викупу. На сьогоднішній день ця сума складає 20 мільйонів доларів.

"Тільки в перший день захоплення була цифра в $5 млн. Але ця цифра була тільки доти, поки пірати не зрозуміли, що ніякі судна, що стоять навколо них, не несуть загрози. Єдине, що потім вони запропонували — це при швидкому розрахунку знизити суму до 19 мільйонів, але ні про які вісім мільйонів мова жодного разу не йшла", — говорить Муренко.

Він також зазначив, що заяви про те, що гроші зібрані, заважають переговорному процесу.

"Якщо є ці гроші, дайте! Ці заяви дуже шкодять переговорам. В Україні є сомалійські студенти, які це все чують, дзвонять туди і говорять, всі ОК, вам зараз усе привезуть, мовляв, брати, приготуйтеся. А потім пірати нам говорять: "У вас же гроші є, чого ви не везете", - розповів Муренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування